Loopbaan

Carriere
droombaan

Alleen in ICT wordt banengroei groter in 2020

UWV: hoogtepunt banengroei is achter ons, behalve in ICT.

28 mei 2019

UWV: hoogtepunt banengroei is achter ons, behalve in ICT.

Nederlanders zien er de komende twee jaar nieuwe banen op de arbeidsmarkt bijkomen, maar het tempo ligt lager dan ervoor. Dat geldt echter niet voor de ICT: daar wordt de banengroei alleen maar groter.

Dat meldt uitkeringsorganisatie UWV vandaag in een prognose. In 2019 en 2020 bieden werkgevers naar verwachting 309.000 nieuwe banen aan. Dat is aanzienlijk minder dan in de afgelopen twee jaar toen het aantal banen met 467.000 toenam. De mindere banengroei gaat volgens het UWV hand in hand met de Nederlandse economie, die minder toeren maakt. Desondanks houdt de krapte op de arbeidsmarkt nog een tijd aan.

Informatie en communicatie, waar de ICT-sector onder valt, is de enige particuliere sector waar de banengroei in 2020 hoger zal zijn dan in 2019. Het aantal banen in de informatie en communicatie zal dit jaar toenemen met 8000, voor 2020 houdt UWV rekening met een toename van 11.000 banen. Procentueel gaat het dit jaar om een groei van 3% en volgend jaar 3,9%. Dit is de hoogste procentuele groei van de werknemersbanen van alle sectoren.

Relatief is de verwachte groei voor banen van zelfstandigen eveneens het grootst in de sector informatie en communicatie. Zowel in 2019 als in 2020 zullen er naar verwachting 2000 banen bijkomen voor zelfstandigen in de sector informatie en communicatie. Dat is een groei van 3% dit jaar en nog eens 3,9% in 2020.

Mismatch verklaard

UWV meldt verder in het rapport dat de kwalificaties die werkgevers eisen kunnen afwijken van de kwalificaties van werkzoekenden. ‘Het kan gaan om verschillen in opleidingsniveau en/of opleidingsrichting. Zo zijn werkzoekenden bijvoorbeeld op zoek naar een baan als administratief medewerker terwijl werkgevers moeite hebben om hun ICT-of technische vacatures te vervullen. En kan er tekort zijn aan docenten voor exacte vakken terwijl die tekorten er nauwelijks zijn voor docenten maatschappijleer en aardrijkskunde’, staat er in het rapport. Daarnaast kunnen kennis en kunde van de werkzoekenden verouderd zijn of is de aard van het werk – bijvoorbeeld onder invloed van nieuwe technologische ontwikkelingen - inmiddels veranderd en daarmee de eisen van de werkgever.

Vooral in de regio Groot-Amsterdam en Zuid-Limburg komen er veel banen bij in de sector informatie en communicatie.

Vacaturegraad het hoogst in ICT

In de sector Informatie en Communicatie kwamen er vorig jaar nog 53.000 vacatures bij. Dit jaar zijn dat er naar schatting 51.000 en voor 2020 rekent het UWV op 53.000 nieuwe vacatures. De vacaturegraad - het aantal openstaande vacatures per duizend banen - is volgens UWV het hoogst in de sector informatie en communicatie. Hieronder zie je een grafiek van de vacaturegraad per sector:

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.