Innovatie & Strategie

Apps
Belgische e-id

'Alle Belgen een digitale portefeuille in 2023'

België steekt 50 miljoen in app

© Shutterstock Blablo101
18 oktober 2021

België steekt 50 miljoen in app

Elke Belg krijgt een digitale portefeuille met daarin om te beginnen zijn digitale handtekening, identiteitskaart, rijbewijs en trouwboekje. Dat meldt de Belgische staatssecretaris voor Digitalisering Mathieu Michel in de krant Het Belang van Limburg. 

De digitale portefeuille maakt deel uit van het platform 'Smart Nation' en zal de vorm van een app hebben voor smartphones. Elke Belg kan zich hiermee straks legitimeren. Dat vereist wel een betere e-box voor uniforme overheidscommunicatie en een e-loket waar documenten en vergunningen aangevraagd kunnen worden.

Michel meldt dat zijn ministerie hierin 50 miljoen euro zal steken. Die investering betaalt zich in zijn ogen snel terug. "Er bestaan 1.200 federale websites, en de federale overheid spendeert jaarlijks 1 miljard euro aan haar digitale beleid. Door meer eenvormigheid en het wegwerken van overlappingen moeten die kosten naar beneden."

"Meer ambitie en meer samenwerking met een betere digitale dienstverlening naar de burger, dat is het opzet van Smart Nation", verklaart hij. "Mensen mogen administratie niet langer als een last ervaren, maar als een hulp waarop ze fier zijn."

Michel beschikt voor dit project in zijn ministerie over 70 medewerkers.

 

 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.