‘ALL-IP rijp voor prullenbak’

12 juni 2009
Eind 2006 presenteerde KPN zijn ALL-IP-strategie. Het merendeel van de huishoudens zou worden aangesloten met VDSL, een snelle variant van ADSL. In deze strategie verdwenen de wijkcentrales en kwamen er intelligente kastjes op elke hoek van de straat waar de signalen van het glasvezelhoofdnet zouden worden omgezet naar de traditionele koperen lokale infrastructuur.

“In de zakelijke markt is VDSL geen alternatief voor SDSL (huurlijnen)”, stelt Rood. “Voor de consumentenmarkt is de energieback-up voor de intelligente straatkasten een probleem.” Accu’s leveren onvoldoende vermogen en geen gemeente wil een generator bij elke straatkast, stelt Rood. De aanleg van glasvezel is het enige alternatief, volgens het adviesbureau.

Stratix concludeert dat Nederland behoort tot de koplopers in Europa met het verglazen van de communicatienetwerken. In een jaar tijd nam het aantal glasvezelaansluitingen in Nederland met 85 procent toe tot een totaal van 349.000 huishoudens eind maart. Daarmee staat Nederland overigens op plaats 11 in de ranglijst van Europese landen met de hoogste glasvezelpenetratie, volgens onderzoek dat Telecompaper deze week publiceerde.

Stratix stelt in zijn rapport dat 62 procent van de huishoudens met glasvezel een werkende aansluiting tot in de meterkast heeft waarover de bewoners direct diensten kunnen afnemen. In maart 2008 was dat percentage nog 52 procent. Rood constateert dat het aantal aansluitingen nu met zo’n honderdduizend per jaar toeneemt. Maar de telecomsector is bezig aan een opschaling van de investeringen in de aanleg van glasvezel, ondanks de economische crisis. Hij verwacht op basis van deze groeicijfers dat in december 2011 een miljoen woningen op glasvezel zijn aangesloten. “Na tien jaar is glasvezel in alle ‘hoeken en gaten van Nederland’ beschikbaar”, voorspelt Rood.

Volgens Stratix neemt ook het gebruik van glasvezel daadwerkelijk toe. Het aantal huishoudens dat diensten over glasvezel afneemt in de projecten van enige omvang die het adviesbureau onderzocht, is in een jaar tijd gestegen met 65 procent naar 139.000.

Uit de stilte rond ALL-IP kan niet worden afgeleid dat er niets gebeurt, reageert KPN-directeur Netwerken Jos van der Klauw op Rood. Inmiddels zijn zo’n 1,1 miljoen consumentenabonnementen en 27.000 zakelijke klanten overgezet op Voice over IP als onderdeel van de digitaliseringsslag. Dat er echter verandering in de plannen is gemaakt, lijkt Van der Klauw niet vreemd. “De realiteit in 2009 is anders dan in 2006.”

VDSL is echter niet afgeschreven. “We voeren nu in tien steden proeven uit. Bij vijf experimenteren we met fiber-to-the-curbe en bij de anderen met fiber-to-the-home. Na de zomer nemen we een besluit hoe we verdergaan.” In totaal gaat het in de test om zo’n tienduizend aansluitingen. Fiber-to-the-curb is de aanduiding voor de VDSL-oplossing waarbij het hoofdnet eindigt op de hoek van de straat (‘the curb’) en vanuit de straatkast de oude koperen lijn naar de huizen wordt gebruikt. Bij fiber-to-the-home wordt de glasvezel tot in de meterkast doorgetrokken.

Bij de test wordt niet alleen gekeken naar de technische haalbaarheid maar ook naar bedrijfsmodellen rond de levering van diensten over het netwerk. Energieback-up voor VDSL-straatkasten is volgens Van der Klauw goed geregeld met accu’s. “We hebben gekeken naar beschikbaarheid van diensten voor de eindgebruiker en de dynamiek van stroomuitval. Van der Klauw: “In de meeste gevallen gaat het om uitval van minder dan een uur. De accu’s hebben dan voldoende capaciteit om een beschikbaarheid van 95 tot 99 procent te garanderen. Bij langere uitval is de praktijk dat bijvoorbeeld ook DECT-apparatuur en ADSL-routers in huis niet meer werken. De trend is dat men in die gevallen voor communicatie naar de mobiele telefoon grijpt. Onze mobiele netwerken zijn voorzien van energieback-up met veel grotere capaciteit.”

Noord-Brabant koploper verglazing
De provincie Noord-Brabant voert met ruim 73.000 aansluitingen de ranglijst van meestverglaasde provincies aan, gevolgd door Noord-Holland (64.000) en Overijssel (59.000). In de provincies Zeeland en Drenthe zijn nog helemaal geen woningen met glas ontsloten, blijkt uit het Stratix-overzicht.

De belangrijkste fiber-to-the-home-projecten vinden nu plaats in de regio Eindhoven en in de provincies Noord-Holland, Flevoland, Gelderland en Overijssel. Ondanks grote plannen van de Rotterdamse gemeente, is het verglazingsproject daar tot stilstand gekomen. Ook in Den Haag en Utrecht zijn de projecten gestopt.

Staatssecretaris Frank Heemskerk komt binnenkort met een nieuw overzicht van de maatregelen die gemeenten kunnen nemen om de aanleg van glasvezel te stimuleren, bijvoorbeeld door zelf vast een buizennet aan te leggen

.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!