Innovatie & Strategie

Cloud
alibaba

Alibaba op cloud-jacht buiten China

Chinese gigant jaagt op marktaandeel in cloud computing.

© CC0
22 november 2016

Chinese gigant jaagt op marktaandeel in cloud computing.

Alibaba opent vier nieuwe cloud data centers buiten China en zet daarmee de aanval in op de cloudservices van marktleiders Amazon en Microsoft.

De data centers worden gevestigd in Duitsland, Dubai, Japan en Australië. Het bedrijf, dat nu vooral in China floreert met zijn clouddiensten, hoopt zo een groter deel van de wereldwijde markt voor cloud computing in handen te krijgen. Alibaba heeft al vier cloud data centers buiten China waardoor het totaal nu op acht komt. Binnen China heeft het bedrijf er zes. Het data center in Dubai start al deze week. De andere drie gaan eind dit jaar in bedrijf.

Onder de naam Aliyun heeft Alibaba vanaf 2009 binnen China een zeer sterke positie opgebouwd in clouddiensten met naar eigen zeggen ruim 23 miljoen klanten. En dat heeft het bedrijf grotendeels te danken aan het feit dat buitenlandse concurrentie gehinderd wordt door een zeer streng licentiebeleid van de Chinese regering. Die zet al jaren sterk in op cloudtechnologie van Chinese makelij.

Martkaandeel

Volgens marktonderzoeker Canalys zal in 2020 de omzet in cloud computing wereldwijd 135 miljard dollar bedragen.  Alibaba zou dan zo’n 7,8 procent van de markt in handen hebben, voorspelt Canalys. De vier leidende spelers in deze markt, Amazon, Microsoft, IBM en Alphabet hebben dan een gezamenlijk marktaandeel van bijna 70 procent.

Alibaba had in het tweede kwartaal van dit boekjaar een omzet van 224 miljoen dollar, wat 130 procent meer is dan in hetzelfde kwartaal een jaar eerder. Daarbij was het aantal betalende klanten gestegen van 577.000 in het eerste kwartaal naar 651.000 in het tweede kwartaal.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.