Algoritme vernietigt zoekprofielen websurfer

20 november 2009
Het Useless User Profile (UUP)-protocol, ontwikkeld door medewerkers van de universiteit van Barcelona en Oberta, maakt het mogelijk het opbouwen van deze profielen te verstoren. De aanpak berust op het willekeurig door elkaar mengen van zoekopdrachten van verschillende gebruikers van de zoekmachine.
Een zoekopdracht van surfer A wordt dus daadwerkelijk door surfer X bij de zoekmachine ingediend en de keer daarop bijvoorbeeld door surfer C. Doordat de zoekmachine de vragen steeds van andere websurfers krijgt, wordt een irrelevant profiel opgebouwd.
Spil van het systeem is een centrale server die realtime groepen vormt en de gegevens aan de clients doorgeeft. De client-applicatie zorgt ervoor dat alle clients uit de groep de antwoorden van de zoekmachine krijgen toegestuurd. Met behulp van een filter ziet de betreffende websurfer uitsluitend de antwoorden op de vraag die hij zelf stelde.
Achilleshiel van het systeem is de vertraging die het protocol introduceert in de respons van de zoekmachine. Zo is nogal wat extra netwerkverkeer nodig voor het antwoord belandt op de vragende computer. Verder introduceert de client vertraging door het versleutelen van het verkeer tussen de clients onderling en met de centrale server.
Dat de centrale server steeds moet wachten tot een groep compleet is, is volgens projectleider Alexandre Viejo van de afdeling Computer Engineering van de Rovira i Virgili University niet zo’n probleem. Het protocol is immers bedoeld om de werking van het profielalgoritme van de zoekmachine te frustreren. Dat betekent niet dat een websurfer niet af en toe een vraag direct kan stellen wanneer de server te lang doet over het formeren van een groep. Een teller in de client houdt bij of het aantal direct gestelde zoekopdrachten het frusteren van het zoekprofiel niet ondermijnt. De Spaanse groepen publiceerden hun vinding onlangs in het wetenschappelijk tijdschrift Computer Communications. Zij werken nu aan verfijning van het protocol.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!