Development

Infrastructuur
Copper in calcite

Alarm: tekort grondstoffen elektronica nijpend

De mijnbouw houdt de afzetgroei van elektronica niet bij

Koper in calciet © CC BY 2.0 - Flickr.com james St. John
23 maart 2017

De mijnbouw houdt de afzetgroei van elektronica niet bij

De vraag naar zeldzame mineralen, maar ook meer algemene grondstoffen als koper, neemt veel sneller toe dan het aanbod, waarschuwt een grote internationale groep wetenschappers. Er moet een internationaal verdrag komen voor de toelevering van mineralen net als dat er verdragen zijn voor klimaatverandering, biodiversiteit en bescherming van trekkende dieren.

De zorgen rond de voorraad mineralen is vooral van belang voor de productie van elektronische producten zoals, smartphones, laptops, tablets, wearables, zonnepanelen en accu's. De wetenschappers laten in een artikel in Nature zien dat de vraag de komende tien jaar snel toeneemt. Het recyclen van afgedankte producten kan bij lange na de vraag niet dekken.

Juist de overschakeling naar een CO2-neutrale maatschappij vereist veel meer mineralen bij de productie van schone technologie. De maatschappij is echter niet in staat te voorzien in de toelevering van voldoende ruwe materialen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de toelevering van grondstoffen voor kleding is die van ruwe metalen niet zo makkelijk op te schalen. De tijdspanne tussen het ontdekken van een nieuwe mijn en het daadwerkelijk exploiteren kan wel 10 tot 15 jaar kosten.

Vraag groeit op meerdere vlakken

De Verenigde Naties heeft het jaar 2030 als deadline gesteld voor het bereiken van een duurzame samenleving. In dat jaar is de wereldbevolking in 2030 gegroeid naar een totaal van 8,5 miljard mensen. Dat betekent veel meer consumenten in de markt, te meer daar steeds meer mensen gebruik gaan maken van moderne en duurzame technologie.

"De landen waar deze mineralen veelal worden gevonden hebben vaak een zwakke rechtsstructuur", zegt Saleem Ali hoogleraar Energy and Enviroment aan de University of Delaware. "Dat maakt het risico voor de toelevering hoger. Maar de productie in deze landen is nodig om in de wereldwijde toelevering te voorzien. Daar moeten we een oplossing voor bedenken." Hij pleit voor een systeem van internationale coördinatie voor het bepalen op welke plekken de investeringen in mijnbouw worden gedaan en een onderzoek naar welke bilaterale afspraken nodig zijn tussen verschillende landen.

Geen alternatieven beschikbaar

Volgens de onderzoekers is het een wijdverbreid misverstand dat wanneer bepaalde grondstoffen schaars worden, er vanzelf wel een alternatief komt. Maar voor veel van deze grondstoffen is geen alternatief. Bijvoorbeeld voor koper is geen commercieel levensvatbare vervanger en dat geldt ook voor grondstoffen als neodymium, terbium or iridium. Er zijn maar kleine hoeveelheden nodig per apparaat, maar ze zijn onmisbaar wil de technologie werken.

Komt er geen oplossing voor het toeleveringsprobleem, gaan de prijzen fors omhoog en raken de klimaatdoelstellingen uit zicht, waarschuwen de onderzoekers.

Lees meer over
Lees meer over Development OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.