Management

Branche
Niels van Aalten

Alarm over situatie bij NL-techbedrijven

Helft startups zit binnen drie maanden zonder geld.

Niels van Aalten © Holland Capital
6 april 2020

Helft startups zit binnen drie maanden zonder geld.

Een aantal investeringsbedrijven heeft een noodkreet gestuurd naar de ministers van Financiën en Economische Zaken. Ze willen hulp van de overheid aan de techstartersbedrijven net zoals die wel al wordt verstrekt in Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. 

Initiatiefnemer is Niels van Aalten, partner bij Holland Capital. Hij voorziet samen met de vertegenwoordigers van andere fondsen dat een golf aan faillissementen onder startersbedrijven aanzwelt en dat 53.000 banen in gevaar zijn, zegt hij in het Financieele Dagblad. Op langere termijn komt ook de concurrentiekracht van Nederland onder druk te staan. De innovatie op het gebied van kunstmatige intelligentie, life sciences en medische technologie staat nu in Nederland op een hoog peil. Maar zonder steun komt Nederland verzwakt uit de crisis.

"Veel techbedrijven krijgen nu een dreun die ze niet kunnen opvangen", zegt Van Aalten in het FD. "Wij dragen graag ons steentje bij, maar we kunnen het niet alleen." Hij spreekt namens henQ, Endeit, LSP, Peak, HPE en andere grote fondsen.

De starters maken veel kosten om hun innovaties marktrijp te krijgen en hebben nog weinig inkomsten. Nu die door de crisis terugvallen, gaat ook de rem op hun onderzoek en ontwikkeling.

Een aantal Europese techstartersgemeenschappen heeft vorige week ook al aangeklopt bij EU-voorzitter Ursula von der Leyen voor steunmaatregelen van de Europese Commissie.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.