Beheer

Security

AIVD keurt telefoon Sectra goed voor staatsgeheime communicatie

22 april 2013
De AIVD heeft de Tiger 7401-smartphone van Sectra goedgekeurd voor communicatie op het een na hoogste gegevensbeveiligingsniveau STG Geheim.

De telefoon is ontwikkeld in samenwerking met de AIVD. Hij biedt interoperabiliteit tussen verschillende beveiligingsdomeinen. Daardoor kan op een veilige manier geclassificeerde informatie gedeeld worden op nationaal en EU-niveau. Dat betekent dat bijvoorbeeld ministers als Dijsselbloem op hun telefoon met gescheiden domeinen kunnen bellen zonder dat de informatie die zij hierop uitwisselen kan uitlekken naar de andere groepen waarmee zij communiceren.Zo krijgt hij voor communicatie met Nederlandse ministers Nederlandse sleutels en voor communicatie met Europese bewindslieden in de Eurogroep krijgt hij aparte sleutels.

De telefoon is bedoeld voor overheidsdiensten, het ministerie van Defensie en partijen in vitale onderdelen van de maatschappij.

Een na hoogste beveiligingsniveau

De AIVD werkt voor gevoelige informatie met 4 niveaus waarvan STG Geheim het een na hoogste is. Daaronder valt informatie “die in verkeerde handen grote schade kan toebrengen.”

Zowel de hardware als de software zijn zelf ontwikkeld door het Zweedse bedrijf Sectra. De Tiger 7401 is nadrukkelijk geen smartphone. Gebruikers kunnen er alleen mee bellen, sms'sn en versleutelde berichten versturen tussen 2 telefoons.

De Tiger 7401 is de opvolger van de Tiger XS en is daarmee compatibel.

In 2010 won Sectra al een aanbesteding van de Raad van de Europese Unie voor een 4-jarig contract voor zijn Tiger XS-telefoon. In Nederland wordt deze telefoon al langer gebruikt door ministeries en de strijdkrachten. Ook deze telefoon is gecertificeerd voor gebruik tot het classificatieniveau STG Geheim.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.