AIVD keurt beveiligingen mobiele telefonie

22 april 2011

De SecuVOICE-technologie van Fox-IT beveiligt bellen via het gsm-net. De pijnpunten bij gsm zijn de beveiliging van telefoon naar zendmast en vice versa. “Dat kun je eenvoudig afluisteren”, zegt Ronald Westerlaken van Fox-IT. Door de versleuteling van het gehele gsm-verkeer, van telefoon tot telefoon, kan dat niet meer. Belangrijk is zowel de veilige manier van sleuteluitwisseling als het versleutelen van het gesprek zelf. Gewerkt wordt met een AES 128 bits voor het versleutelen van gesprekken en sms’jes. Dat voorkomt ook dat binnen het netwerk van de provider gesprekken kunnen worden afgeluisterd. Voorlopig is de technologie alleen beschikbaar voor Nokia-telefoons, maar BlackBerry en Android volgen later.

Volgens Westerlaken kan het zeker gebruikt worden voor de beveiliging van het mobiele telefoonverkeer van Kamerleden. ”De gesprekken en de sms’jes zijn versleuteld. De goedkeuring geldt nu nog alleen voor de gesprekken, maar ik verwacht dat rond de zomer ook het sms-deel wordt goedgekeurd. De functionaliteit zit er in elk geval al in.”

Ook Sectra verwacht dat de Kamerleden en naaste medewerkers van bewindslieden de nu goedgekeurde beveilgingstechnologieën gaan gebruiken. Een woordvoerder meent dat de goedkeuring van de AIVD er sneller is gekomen door de berichten enkele weken geleden over de slecht beveiligde mobiele telefoons.

Panthon is bedoeld voor mobiele IP-telefonie. “Circuitgeschakelde dataverbindingen worden in Nederland nog wel veel ondersteund, maar dat is niet overal in de wereld het geval. De wereld gaat richting IP-telefonie.” Panthon werkt evenals SecuVOICE op basis van een microSD-kaart. Sectra plaatst de software zelf in de telefoon zodat de gebruiker een ‘schone’ telefoon krijgt. De gesprekken worden versleuteld met een 256-bits-AES-algortime. Daarnaast is de beveiliging gebaseerd op certificaten.

“Dat verzekert je ervan dat de verzender en ontvanger zijn wie ze moeten zijn en dat is van het grootste belang hierbij.” Voorlopig is Panthon beschikbaar voor de HTC HD2, gebaseerd op Windows Mobile 6.5. Op termijn volgen Android en wellicht BlackBerry.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!