Beheer

Security
Hacker

Airbus onder vuur van hackers

© Wikimedia Commons
13 april 2016
Airbus zegt elk jaar ruim tien keer te maken te hebben met een aanval op de computersystemen die door vreemde mogendheden is geïnitieerd.

Elke dag komen er duizenden aanvalspogingen af op de vliegtuigbouwer. Doorgaans hebben die geen enkel effect. Maar gemiddeld zo'n 10 tot 12 van die aanvallen hebben een dusdanig niveau dat we er serieus naar moeten kijken", zei Stephane Lenco, de CSO van Airbus Group gisteren op de Australian Cyber Security Centre Conference (ACSC 2016). "We hebben te maken met staatsgesponsorde aanvallen en ze komen binnen ook."

Maar hij stelt tevens dat terroristen - na de staatsgesponsorde aanvallen de belangrijkste categorie aanvallers - meer succes zullen hebben met een fysieke aanval dan met hun pogingen de software te manipuleren. Hij constateert wel dat financieel gedreven aanvallers succes kunnen hebben. Hij noemde een voorbeeld van een computer van een werknemer die toch door een ransomware-aanval onbruikbaar was geraakt. De computer was niet binnen de organisatie toen de besmetting plaatsvond, maar de ransomware begon wel bestanden op het bedrijfsnetwerk te versleutelen toen de computer weer contact maakte met het netwerk. Door een goed georganiseerde veiligheidsreactie en goede backups kon het probleem gelukkig in de kiem worden gesmoord. Lenco: "Anders had dit een drama kunnen betekenen voor de onderzoeks- en ontwikkelingsafdeling".

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.