Development

Software-ontwikkeling
onderhoudbaar programmeren

Airbus kampt met softwarefout in motoraansturing

© Pixabay, CCO public domain
20 mei 2015
Airbus onderzoekt of een softwarefout de oorzaak is van de crash van het militaire paradepaardje van de Europese vliegtuigbouwer op 9 maart in Spanje.

Airbus heeft al waarschuwingen gestuurd naar de afnemers om een controle uit te voeren op de Electronic Control Units van alle motoren van de vliegtuigen. Het lijkt er op dat de bug er voor heeft gezorgd dat tijdens de laatste vlucht voordat het toestel zou worden afgeleverd aan Turkije, drie van de vier motoren tegelijk uitvielen. Op één motor probeerde de piloten het toestel terug te laten keren naar de luchthaven, maar het raakte een elektriciteitsmast. Het toestel stortte daardop neer en alle vier de bemanningsleden kwamen om het leven.

Volgens een anonieme bron van het Duitse blad Der Spiegel zou 'een kwaliteitsprobleem' de oorzaak zijn van het ontstaan van deze fout. Een analyse van de zwarte dozen van het toestel moet uitsluitsel geven over de werkelijke oorzaak. Airbus ontwierp de A400M als vervanger voor de sterk verouderde Hercules-transportvliegtuigen, het werkpaard van de luchtmacht in veel landen over de wereld. Het project leidde echter aan sterke vertragingen en te krappe budgetten.

Onder meer de software voor de aansturing van de grootste turboprop-motoren die tot nog toe in een NATO-programma zijn gebruikt, leverde een aanzienlijke bijdrage aan de vertragingen in het project. Vooral de integratie met andere militaire systemen in het toestel zorgden voor problemen. Het eerste toestel werd mede daardoor drie jaar later dan gepland afgeleverd. Inmiddels hebben Duitsland, Engeland Frankrijk en Turkije al exemplaren van de A400M-toestellen in gebruik. Na de crash zijn alle toestellen aan de grond gehouden.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.