Overslaan en naar de inhoud gaan

AI wordt spil in IT-beveiliging, maar met humane supervisie

De rol van AI in IT-beveiliging groeit de komende jaren heel sterk, zowel aan de kan van de aanvallers als de verdediging. Meer dan twee vijfde van de ondervraagden in een onderzoek van TrendMicro onder IT-verwantwoordelijken verwacht zelfs dat hun taak in 2030 volledig zal zijn overgenomen door kunstmatige intelligentie. Zover zal het niet komen, denkt TrendMicro zelf.
robot AI security
© Shutterstock
Shutterstock

Wat cijfers uit het rapport:

32 procent van de ondervraagden denkt dat de technologie uiteindelijk de dienst uit gaat maken met heel weinig menselijke bemoeienis. Slechts 9 procent verwacht juist niet dat AI hun taak kan overnemen. Bijna een vijfde (19 procent) heeft de indruk dat in 2025 het gebruik van AI door criminelen de gewoonste zaak van de wereld is.

Trend Micro concludeert zelf dat het belangrijk is een realistisch beeld ten aanzien van de toekomst te hebben. Kunstmatige intelligentie is een heel handig hulpmiddel bij de verdediging tegen bedreigingen. Maar de waarde daarvan kan alleen goed tot zijn recht komen in combinatie met expertise van mensen.

Cybercriminelen zullen altijd blijven proberen daar aan te vallen waar de grootste winst ten opzichte van de inspanningen te behalen is. Bedrijven zullen daarom wendbaar en waakzaam moeten zijn om de criminelen de pas af te snijden.

De trend van massaal thuiswerken - in gang gezet door de maatregelen om de Covid-19-crisis het hoofd te bieden - biedt nieuwe uitdagingen. Training van personeel, het strikt gebruik van door de werkgever verstrekte IT-hulpmiddelen en toegangscontrole volgens het 'zero trust'-principe zijn belangrijk. AI kan die taken niet overnemen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in