Innovatie & Strategie

Datamanagement
data

AI vindt structuur in ongestructureerde data

Zo maak je ongestructureerde data bruikbaar en waardevol.

data-analyse © Shutterstock Olga Strel
20 april 2022

Ongestructureerde data zijn nog in grote hoeveelheden aanwezig. Weggooien is zonde. Maar omzetten van ongestructureerde naar gestructureerde data is een fikse taak. Met kunstmatige intelligentie (AI) op basis van machine learning kan een groot deel van dit werk echter geautomatiseerd worden en worden die data bruikbaar, constateren Tea Stojanovic en Niels Naglé. Want ook ongestructureerde data hebben wel degelijk structuur.

De laatste jaren wordt er steeds meer gesproken over datagedreven bedrijven. Er worden meer en meer data verzameld en gedeeld met andere partijen, die allemaal verschillende manieren hanteren om deze gegevens op te slaan, te gebruiken, te presenteren en verder te delen. De huidige aandacht voor alles rondom data is met name gericht op gestructureerde data, terwijl op dit moment 80 tot 90% van de data binnen bedrijven ongestructureerd is. Hierdoor blijft er veel informatie ongebruikt, wat enorm zonde is, en bovendien risicovol en onnodig. Met ongestructureerde data kun je namelijk veel meer dan je in eerste instantie denkt.

Gestructureerde data worden al jaren actief gebruikt binnen verschillende systemen en processen. Hoe meer relevante inzichten een bedrijf heeft, hoe beter het de juiste beslissingen kan nemen. Data worden daardoor steeds vaker gezien als het nieuwe goud, als de bron voor fact-based decision-making. Denk bijvoorbeeld aan een relationele database, waarbij de verschillende gegevens met elkaar in verbinding staan. Hierdoor zijn het model en de onderlinge afhankelijkheden meteen duidelijk en kan de ontvanger de data goed lezen en gebruiken.

Ongestructureerde en gestructureerde data

Figuur 1: Ongestructureerde data en Figuur 2: gestructureerde data

Aan de andere kant staan de ongestructureerde data, zoals tekstbestanden, afbeeldingen of video’s. Anders dan de naam doet vermoeden, hebben deze gegevens vaak overigens wél een bepaalde structuur en is het dus geen ‘berg’ willekeurige gegevens.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!