Innovatie & Strategie

Zakelijke software
Kunstmatige intelligentie

'AI vernietigt binnen 10 jaar helft van de banen'

Chinese tech-goeroe voorspelt op korte termijn enorme veranderingen in de arbeidsmarkt.

AI © Wikimedia,  Alejandro Zorrilal Cruz
2 mei 2017

Chinese tech-goeroe voorspelt op korte termijn enorme veranderingen in de arbeidsmarkt.

Eerst waarschuwde Jack Ma van Alibaba voor AI en robotica. En nu windt Kai-Fu Lee er ook geen doekjes om. En als je denkt 'who the **** is ...', Kai-Fu Lee is een in China hooggewaardeerde tech-visionair die na een carrière die hem langs Microsoft, Apple en Google voerde nu aan het hoofd staat van een investeringsmaatschappij.

Kunstmatige intelligentie is volgens Lee de golf van de toekomst, een uitzonderlijke ontwikkeling die meer impact zal hebben dan alle technische revoluties die de mens in gang heeft gezet - inclusief elektriciteit, de industriële revolutie en internet - bij elkaar. Zijn voorspelling werd opgetekend door CNBC in de wandelgangen van de Global Mobile Internet Conference in Beijing.
 

De reden dat Lee er zulke ingrijpende gevolgen van verwacht is de alomtegenwoordigheid van toepassingsgebieden, en dan met name de besluitvormingsengine. Die zal op tal van terreinen de mens gaan vervangen, verwacht Lee. Bedrijven waar hij via zijn Sinovation Ventures in geïnvesteerd heeft, kunnen bijvoorbeeld in een 'oogopslag' onderscheid maken tussen 3 miljoen gezichten, of binnen 8 seconde een aanvraag voor een lening afwikkelen. Dat zijn bovenmenselijke prestaties, en we verwachten dat binnen elke sector van de economie 50 procent van de menselijke banen vervangen zullen worden door dit type technologie", zei Lee. Hij denkt dat dat de komende 10 jaar staat te gebeuren. En daarmee ziet hij een veel snellere vervanging van mensen door machines dan andere visionairs en  onderzoeksinstellingen.

Lee is - anders dan Jack Ma - niet beducht voor de sociale consequenties ervan. Hij verwacht dat deze ontwikkeling een enorme rijkdom voor de mensheid belooft en armoede zal uitbannen. Voor de mens zal er ook nog steeds een hoofdrol zijn, omdat niets de intermenselijke interactie kan vervangen. "Iemands hart raken met jouw hart, dat is iets waar machines nooit goed in zullen zijn", zei Lee.

Lees meer over
6
Reacties
Ruud Leether 10 mei 2017 09:51

Er waarvan gaan we die basisuitkering ook al weer betalen ? Hoe meer robotisering, hoe minder inkomsten voor de overheid waarvoor de loonbelasting immers een van de grootste inkomstenbronnen is. En laat die nou alleen voor natuurlijke personen bedoeld zijn. Maar ja nadenken, laat staan visionair beleid ontwikkelen behoort nu eenmaal niet tot de grootste kwaliteiten van de huidige generatie politici ....

Stevie 09 mei 2017 09:34

Er staat ons op korte termijn een heleboel revoluties te wachten waarvan de gevolgen van ieder lastig te overzien zijn. Laat staan de combinatie. Denk naast bovengenoemde bijvoorbeeld aan 3D-printen, block chain, zelfrijdende auto's en, niet te onderschatten, almaar sneller en holistisch wordende netwerken (IoT) die de basis vormen voor de meeste technische revoluties. De grootste overeenkomst dus zijnde de zware technische basis, die eigenlijk de enige constante is in dit verhaal en als zodanig de enige echte houvast voor voorspellingen.
Net als Erik ben ik geneigd te denken in: of het gaat heel goed of heel fout. Ook mijn grootste angst is nog niet zozeer de AI, als wel de mensen die nu al handenwrijvend hun snode criminele plannetjes aan het smeden zijn om misbruik te gaan maken van de aanstaande mogelijkheden. Wat voor 'het goede' gebruikt kan worden kan doorgaans nog beter door 'het kwade' gebruikt worden. Simpelweg, omdat 'het kwade' lak heeft aan regeltjes en wetjes en normpjes en waardetjes. Al dankzij internet in de huidige vorm hebben de criminelen wereldwijd de mogelijkheid om waar dan ook ter wereld waar internet beschikbaar is, hun vuile werk te doen, zonder dat ze van hun stoel af hoeven te komen voor iets anders dan een kop koffie en een pizza. Laat staan in een AI-wereld, dan hoeven ze zelfs hun kopje koffie niet meer te halen.
Zet dit af tegen de inerte en naïeve overheden en de angst voor een global meltdown bekruipt me.

Maar laten we niet al te negatief worden. Wellicht is de middenweg ook nog mogelijk. Deze weg ontstaat vanzelf als goed en kwaad, slim en dom, techniek en non-techniek met elkaar gaan worstelen. Zolang de elektrische stroom blijft vloeien en de hoge heren en dames wakker worden, blijft de globale balans waarschijnlijk 'within specified parameters'. En dan maar hopen dat we de komende 100.000.000 jaar gevrijwaard blijven van net iets te groot ruimtegruis...

Erik 08 mei 2017 09:59

"Iemands hart raken met jouw hart, dat is iets waar machines nooit goed in zullen zijn"...

Ik vermoed dat daar veel behoefte aan zal zijn als kille AI allerlei besluiten over je neemt op basis van big data.
Denk aan aanvragen van een hypotheek, afsluiten van verzekeringen etc. Mensen die nu al zo ver vereenzaamd zijn dat hun enige menselijke contact het meisje aan de kassa bij de buurt super is.

Als we het sociale stelsel niet radicaal omvormen met bijv. een basis uitkering voor iedereen, storten al onze sociale zekerheden straks in. Of we leven straks allemaal in een all inclusive resort achtige wereld, of we gaan geconfronteerd worden met een wereld waarin een paar mensen alles hebben en de rest niks. Dan is oorlog met een aantal slachtoffers zoals nog nooit mee gemaakt, onvermijdelijk.

Gezien de menselijke hebberigheid, mag het van mij nog wel wat langer dan 10 jaar duren voor we de zaak naar de knoppen helpen zodat meneer Lee nog een extra grote boot kan kopen.

Henk 06 mei 2017 14:26
ruurd 06 mei 2017 12:40
Anoniem 06 mei 2017 12:22
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.