Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Steve Jobs

AI 'vangt' Steve Jobs en Joe Rogan in podcastinterview

Stemmen van Apple-visionair en podcasthost nagebootst voor nooit gevoerd interview.

Steve Jobs © Apple
12 oktober 2022

Stemmen van Apple-visionair en podcasthost nagebootst voor nooit gevoerd interview.

'Joe Rogan' interviewt 'Steve Jobs', waarbij eerstgenoemde nooit de Apple-grondlegger heeft geïnterviewd, laatstgenoemde 11 jaar geleden is overleden, en beiden nu niet echt zijn in een nieuwe podcast. Het gaat om de allereerste aflevering van podcast.ai, wat een podcastreeks is die helemaal door AI is aangemaakt. De stemmen van interviewer en geïnterviewde zijn nagebootst na uitgebreide analyse van echte opnames. En ook het gesprek dat ze voeren is door AI verzonnen.

Het 'brein' achter deze opmerkelijke AI-actie is een leverancier van technologie voor kunstmatige stemnabootsing (stemsynthese). Het in Dubai gebaseerde bedrijf Play.ht laat een fake Jobs interviewen door een fake Rogan. Zowel de stemmen van beide mannen als ook het gesprek tussen hun is door AI gecreëerd. De bekende en omstreden podcasthost Rogan is al eerder eens nagebootst door tech, weet Ars Technica: in 2019, wat toen door onder meer The Verge is vermeld.

Stemdata om op te trainen

De teller voor de echte podcastshow van de echte Rogan staat inmiddels op 1880 stuks en daarmee is er een royale hoeveelheid materiaal beschikbaar om een AI te trainen op stemsynthese. Van de echte Jobs, mede-oprichter en visionaire topman van Apple, bestaan er ook vele opnames. Play.ht stelt in een uitleg over deze eerste aflevering in zijn wekelijks geplande podcastreeks dat het hiermee Jobs weer tot leven heeft gebracht. Qua stem dan dus.

Het 'interview' tussen 'Rogan' en 'Jobs' komt redelijk realistisch over, hoewel de stemmen soms wat hakkelend klinken. Daarnaast lijkt de conversatie wanneer er vlottere zinnen over en weer gaan, soms te bestaan uit losse zinnen die achter elkaar zijn gemonteerd. AI-stemaanbieder Play.ht claimt echter dat het 'gesprek' tussen de twee qua tekst ook kunstmatig is. Het script van het interview is volgens het bedrijf ook gecreëerd door AI, op basis van fijn afgestelde taalmodellen.

Abstract kunstgehalte

De totale podcastaflevering neemt 19 minuten in beslag, waarmee Play.ht een flinke prestatie lijkt te leveren. De praktijk blijkt echter minder mooi: het 'gesprek' begint naarmate de tijd verstrijkt meer en meer het gehalte van een abstracte kunstinstallatie of een bizarre audiocollage te krijgen. AG Connect herkent bekende wijze uitspraken die Jobs in het echt heeft gedaan, maar dan in een hele andere context. Deze bekende brokjes lijken zo gelift uit bestaande interviews, maar dan met andere zinnen en onderwerpen vóór en ná het fragment dat de AI heeft opgehoest. Ars Technica spreekt van "een conceptuele mashup van algemene 'talking points' van Jobs".

1
Reacties
Bop 13 oktober 2022 16:36

Matig Intelligent dus.
MI.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.