Development

Artificial Intelligence
Kunstmatige Intelligentie

AI testen is als een rijexamen: het draait om vertrouwen

Hoe test je kunstmatige intelligentie?

24 september 2021

Net als software en websites moet ook kunstmatige intelligentie (AI) uitvoerig getest worden. Maar bij software is de verwachte output constant en goed te specificeren. AI-systemen zijn dynamisch en hebben niet eens altijd een ‘ground truth’. Hoe test je dan zo’n systeem?

Het testen van software of een website is behoorlijk binair: ontwikkelaars en testers geven aan wat de verwachte output bij bepaalde input is en controleren of de daadwerkelijke output overeenkomt. Daar komt vervolgens uit of de software slaagt of faalt.

AI is anders. Het heeft te maken met diverse soorten input en allerlei interacties met ofwel mensen ofwel andere systemen. “Je kunt nog steeds wel een verwacht resultaat specificeren, maar het echte resultaat kan daarvan afwijken en dat hoeft niet per se fout te zijn”, vertelt Tom van de Ven, principal consultant innovation bij Sogeti. “Je moet dus in bandbreedtes denken: iets is goed binnen een bepaalde bandbreedte.”

De output kan bovendien veranderen als een scenario nog een keer doorgelopen wordt en het is geen gegeven dat die output óók correct is. Er kan later dus alsnog een fail uitkomen. Daarnaast komt het voor dat een systeem helemaal geen ‘ground truth’ heeft, weet dr. Tim Baarslag van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en de Universiteit Utrecht. “Soms weten we niet precies wat de juiste output is, en kunnen we alleen achteraf bepalen wat wel en wat niet werkt.”

Rijexamen

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!