Overslaan en naar de inhoud gaan

'AI-talent vooral buiten IT-afdelingen gewild'

Specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie (AI) zijn ontzettend in trek. Maar de vraag naar deze AI-talenten komt over het algemeen niet van een IT-afdeling. Onderzoek van Gartner Talent Neuron suggereert juist dat deze groep IT'ers de afgelopen vier jaar vooral in trek is geweest bij andere afdelingen binnen organisaties.
Intelligente robot
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

De vraag naar AI-talent vanuit IT-afdelingen is tussen 2015 en 2019 verdriedubbeld naar maar liefst 69.959 beschikbare vacatures vorig jaar. Maar vanuit andere afdelingen binnen bedrijven is de vraag nog veel hoger. Vorig jaar stonden daar in totaal maar liefst 156.294 vacatures open, tegenover 89.895 in 2015.

Volgens Peter Krensky, research director bij Gartner, is die veel grotere vraag vanuit andere divisies ook goed te verklaren. De vraag en de krapte op de arbeidsmarkt namen toe, maar de sollicitatietechnieken en -strategieën hebben zich daar niet op aangepast. Met als gevolg dat er nu dus een tekort is aan AI-talent bij diverse afdelingen. 

De meeste vraag komt volgens het onderzoek van marketing, sales, klantenservice, financiën en research and development. Al deze afdelingen zetten AI regelmatig in, bijvoorbeeld voor de modellering van klantverloop, analyses van klantwinstgevendheid en risicobeheer. 

Minder adoptie door tekort

Dat tekort aan AI-talenten heeft ook flinke gevolgen. Vorig jaar werd al uit onderzoek van Gartner duidelijk dat de grootste uitdaging bij de adoptie van AI en machine learning het gebrek aan vaardigheden onder werknemers is. 

De oplossing ligt volgens Krensky bij samenwerkingen tussen CIO's en HR, en bij het bijstellen van de verwachtingen. "CIO's en HR-leiders moeten samen opnieuw nagaan wat een op AI-gerichte werknemer op dag één al moet kunnen en moeten criteria verkennen die tegen de gezochte specificaties aanliggen", aldus Krensky. Daarnaast moeten CIO's volgens hem "creatief nadenken over de rol van de IT'er in het besturen en ondersteunen van diverse AI-initiatieven en de zich ontwikkelende teams die deze activiteit aansturen."

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in