Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-opleiding Universiteit Utrecht zet in 2021 streep door numerus fixus

De Universiteit Utrecht (UU) schrapt in 2021 de numerus fixus op de opleiding Kunstmatige Intelligentie (AI). De UU stelt dat deze maatregel niet wenselijk is voor een vak dat zo snel groeit en waar vanuit de arbeidsmarkt veel vraag naar is. Om het schrappen van de numerus fixus mogelijk te maken, wordt de komende vier jaar drie miljoen euro extra geïnvesteerd in AI-onderwijs en AI-onderzoek.
Kunstmatige Intelligentie
© CC BY 2.0 - Flickr.com
CC BY 2.0 - Flickr.com

De UU zag zijn opleiding de afgelopen jaren flink groeien, meldt AD Utrecht. In vier jaar tijd steeg het aantal studenten van 40 naar 230 studenten per jaar. Maar die groeiende populariteit wordt geremd door om een numerus fixus. Per jaar mogen maximaal 150 studenten starten met de opleiding.

De studenten die mogen starten worden gekozen aan de hand van een selectie, die uit twee toetsen, de beoordeling van de cijferlijst van de middelbare school en vragen over de motivatie bestaat. De inschrijving van de studie sluit echter al op 15 januari, wat veel eerder is dan opleidingen waar geen maximum aantal toe te laten studenten geldt. 

De UU vindt de huidige situatie niet wenselijk en besluit daarom de numerus fixus in 2021 te schrappen. Door 3 miljoen euro extra te investeren in AI-onderwijs en -onderzoek moeten onder meer genoeg docenten worden aangenomen om de studenten te begeleiden.

IT-opleidingen in heel Nederland populair

Al in 2018 bleek dat veel universiteiten met AI- en informatica-opleidingen de hoge instroom niet aankunnen en daarom een numerus fixus instellen. De nieuwe opleiding Cognitive Science and Artificial Intelligence van de Tilburg University startte dit schooljaar ook direct met 150 studenten.

Om tegemoet te komen aan de grote vraag naar bèta en techniek vanuit de arbeidsmarkt, besloot minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs vorige zomer dat het budget voor universiteiten opnieuw verdeeld moest worden. De minister wilde dat er geld van alfa- en gamma-studies naar bèta en techniek gingen.

Diverse universiteiten gaven echter geen gehoor aan die oproep, tot opluchting van een aantal AI-opleidingen. Diverse IT-opleidingen, waaronder ook de AI-studies, zijn namelijk niet per se onder bèta-afdelingen ondergebracht. Bij de Radboud Universiteit is de opleiding bijvoorbeeld onderbracht onder sociale wetenschappen.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in