Overslaan en naar de inhoud gaan

AI neemt taken anesthesist over

Kunstmatige intelligentie wordt door een ziekenhuis in Brussel gebruikt om de bloeddruk van patiënten te monitoren. Het Universitair Ziekenhuis Brussel is daarmee het eerste ziekenhuis in de Benelux dat AI inzet tijdens operaties.
chirurg
© CC BY-SA 2.0 - Flickr.com
CC BY-SA 2.0 - Flickr.com

Het algoritme werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Edwards Lifesciences. Dat ontwikkelde een algoritme dat een voorspelling maakt over de bloeddruk aan de hand van verschillende medische indicatoren als vochtstatus, hartslag en elasticiteit van de bloedvaten. De voorspelling gebeurt op basis van data van meer dan 200.000 patiënten over de hele wereld. Het algoritme kan vanaf een kwartier voordat de bloeddruk een val krijgt, voorspellen dat het gaat gebeuren. Zo kan tijdens de operatie tijdig worden ingegrepen. De Belgische krant De Tijd schrijft erover.

AI zorgt voor groei

Edward Lifesciences is maker van het HemoSphere-platform. Deze monitoringstool geeft inzicht in de fysiologische status van een patiënt en analyseert trends. Eind vorig jaar voegde het bedrijf de Acumen Hypotension Prediction Index toe aan het platform, die index bevat een AI-component. Daartoe kreeg het goedkeuring van de Food and Drug Administration, de Amerikaanse toezichthouder in de medische zorg. CEO Michael Mussallem van Edwards Lifesciences zei toen al in een persbericht dat deze nieuwe tool met AI-functionaliteit waarschijnlijk gaat zorgen voor de groei van zijn organisatie.

De technologie werd inmiddels bij elf operaties ingezet en UZ Brussel is positief. Een anesthesist zegt dat patiënten minder lang met een lage bloeddruk zitten. De technologie wordt voorlopig selectief ingezet, omdat de kosten 400 euro per operatie bedragen. Het ziekenhuis hoopt dat als de technologie door meer ziekenhuizen wordt ingezet dat de kosten dan lager worden.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in