Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
operatie

AI neemt taken anesthesist over

Het Brusselse ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in de Benelux dat AI in een operatie inzet.

23 augustus 2019

Het Brusselse ziekenhuis is het eerste ziekenhuis in de Benelux dat AI in een operatie inzet.

Kunstmatige intelligentie wordt door een ziekenhuis in Brussel gebruikt om de bloeddruk van patiënten te monitoren. Het Universitair Ziekenhuis Brussel is daarmee het eerste ziekenhuis in de Benelux dat AI inzet tijdens operaties.

Het algoritme werd ontwikkeld door het Amerikaanse bedrijf Edwards Lifesciences. Dat ontwikkelde een algoritme dat een voorspelling maakt over de bloeddruk aan de hand van verschillende medische indicatoren als vochtstatus, hartslag en elasticiteit van de bloedvaten. De voorspelling gebeurt op basis van data van meer dan 200.000 patiënten over de hele wereld. Het algoritme kan vanaf een kwartier voordat de bloeddruk een val krijgt, voorspellen dat het gaat gebeuren. Zo kan tijdens de operatie tijdig worden ingegrepen. De Belgische krant De Tijd schrijft erover.

AI zorgt voor groei

Edward Lifesciences is maker van het HemoSphere-platform. Deze monitoringstool geeft inzicht in de fysiologische status van een patiënt en analyseert trends. Eind vorig jaar voegde het bedrijf de Acumen Hypotension Prediction Index toe aan het platform, die index bevat een AI-component. Daartoe kreeg het goedkeuring van de Food and Drug Administration, de Amerikaanse toezichthouder in de medische zorg. CEO Michael Mussallem van Edwards Lifesciences zei toen al in een persbericht dat deze nieuwe tool met AI-functionaliteit waarschijnlijk gaat zorgen voor de groei van zijn organisatie.

De technologie werd inmiddels bij elf operaties ingezet en UZ Brussel is positief. Een anesthesist zegt dat patiënten minder lang met een lage bloeddruk zitten. De technologie wordt voorlopig selectief ingezet, omdat de kosten 400 euro per operatie bedragen. Het ziekenhuis hoopt dat als de technologie door meer ziekenhuizen wordt ingezet dat de kosten dan lager worden.

Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.