Overslaan en naar de inhoud gaan

AI moet 'saaier' worden met komst open source stack

De AI Infrastructure Alliance (AIIA) werkt aan een open source AI-software stack die het gebruik van kunstmatige intelligentie meer tot een commodity moet maken.
verveeld
© Shutterstock
Shutterstock

Het project is een initiatief van softwarepionier Dan Jeffries - nu onder meer chief technical evangelist bij data science platform Pachyderm. Hij stond ook aan de wieg van de LAMP-stack, de set technologieën (Linux, Apache, MySQL en PHP) die de basis vormt van de open source softwareontwikkeling. Het samenstellen van deze set basistechnologieën heeft enorm bijgedragen aan het succes van open source. Zelfs zodanig dat er nu weinig discussie meer over is. Datzelfde wil Jeffries bereiken voor AI-technologieën door alle gereedschappen bij elkaar te brengen die data scientists en data engineers nodig hebben om een robuust en volledig schaalbaar platform te bouwen voor kunstmatige intelligentie en machine learning.

Het probleem is onder meer dat er nogal sprake is van vendor lockin. Er bestaan bij de grote webgiganten geïntegreerde stacks zoals SageMaker van AWS. Maar daar komt de innovatie niet vandaan. Dat komt van de kleine en middelgrote bedrijven die hun ideeën als LEGO-blokjes op elkaar laten aansluiten. Die moeten echter alleen tegen de webgiganten opboksen.

Het momentum is er

De wereld is in de loop der tijd wel veranderd. Jaren geleden kwam innovatie tot stand via industriestandaarden die door grote bedrijven werden opgezet en daarna voorzichtig nagebouwd door de opensourcegemeenschap. Nu is de situatie wel aan het draaien en is het de opensourcegemeenschap die de innovatie oppakt. De AIIA - opgezet door Jeffries - wil die beweging stimuleren en ondersteunen.

Die beweging moet in 5 tot 10 jaar een AI en ML stack opleveren. Volgens Jeffries is er groot enthousiasme voor het doel dat de AIIA najaagt, zegt hij in een artikel in Venturebeat.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in