Innovatie & Strategie

Artificial Intelligence
Specialist zoekt naar beveiligingsproblemen

AI helpt rechercheur zoeken naar digitale sporen

Sneller en dieper speuren met textmining en link analysis

© Shutterstock
6 mei 2019

AI wordt al met succes toegepast in e-discovery als machinelearningtechniek ten behoeve van predictive coding om slimmer e-mails en documenten te filteren en te clusteren. AI wordt ook al ingezet door opsporingsinstanties bij het automatisch zoeken naar afbeeldingen met wapens, drugs en bloot en naar chatberichten die blijk geven van seksuele intenties. Dit zijn vooral AI-toepassingen waarbij de computer digitale inhoud classificeert. Hans Henseler schetst wat we nog meer kunnen verwachten van AI in de zoektocht naar digitale sporen.

Onze smartphone en het explosief groeiende internet of things bevatten nog veel meer andere digitale sporen die een schat aan informatie bevatten voor forensisch onderzoek. Ook zijn deze sporen persoonlijker dan onze onderlinge communicatie, omdat ze niet alleen ons bewuste gedrag maar in toenemende mate ook ons onbewuste gedrag laten zien. De hoeveelheid informatie groeit navenant, en succesvolle zoekstrategieën gaan verder dan het lezen van e-mails, documenten en chats of het bekijken van foto’s en video’s.

Link analysis

Het bedenken en toetsen van scenario’s is van steeds groter belang in opsporingsonderzoeken. Voor een onderzoek kan het soms belangrijker zijn om te weten met wie is gecommuniceerd, waar iemand is geweest, wat die persoon heeft gedaan en wanneer, dan om te weten wat is gecommuniceerd. Juist hier zal AI ook kunnen helpen door onderzoekers te ondersteunen bij het leggen van verbanden, ook wel aangeduid als link analysis. Het analyseren van een sociaal netwerk aan de hand van e-mails wordt al langer toegepast, maar met AI kan link analysis op veel meer soorten data worden uitgevoerd.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!