Development

Artificial Intelligence
Eurovision Song Contest 2020

AI creëert spontaan anarchistisch Songfestivallied

Finale AI Song Contest vanavond. 

12 mei 2020

Finale AI Song Contest vanavond. 

Vandaag strijden 13 teams uit Europa en Australië om een alternatief eurosongvestival - the AI Song Contest - waarbij de liedjes gemaakt zijn met kunstmatige intelligentie

De uitzending is vanavond te zien bij de VPRO in een live stream. Er doen verschillende teams mee uit Australië, Zweden, België, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Zwitserland  en Nederland.

Het Nederlandse team Can AI Kick It kreeg te maken met de onhebbelijkheden van tekstgeneratoren. Hoewel dat niet de opzet was, ontaardde de inzending in een “kill the government, kill the system"-songtekst. Als basis was een trainingsset gebruikt afkomstig van het Reddit-forum. Net als een paar jaar geleden de chatbot van Microsoft binnen 24 uur de meest racistische en beledigende taal uitsloeg op basis van input uit Twitter, ging het hier ook mis.

Het team heeft uiteindelijk besloten toch mee te doen met de inzending om te laten zien wat de risico's kunnen zijn wanneer kunstmatige intelligentie wordt losgelaten op een relatief risicovrije omgeving als de Europop. Het team heeft de muziek laten componeren door een apart AI-systeem dat is getraind met de beste nummers uit de 64 jaar oude Eurovisie songfestivalgeschiedenis, waaronder Waterloo van Abba. Het nummer is genaamd Abuss en wordt door het eigen team omschreven als atonaal en griezelig.

Er klinken meer bedenkelijke geluiden vanavond. Het Duitse team Dadabots x Portrait XO heeft een inzending met de titel "I'll Marry You, Punk Come", en het Australische team Uncanny Valley heeft het nummer Beautiful the World gecomponeerd op basis van geluiden van koala's, kookaburras en Tasmaanse duivels.

Lees meer over Development OP AG Intelligence
1
Reacties
Bop 12 mei 2020 14:57

Eén 'voordeel', het vertrouwde autotu-hune is zit er ook weer in.

Niet uit te houden dus.
Klik.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.