Overslaan en naar de inhoud gaan

AI-camera's moeten automobilisten met telefoon in hand beboeten

De politie gaat een flitscamera gebruiken die aan de hand van kunstmatige intelligentie (AI) kan bepalen of een automobilist zijn telefoon vasthoudt achter het stuur. Mocht dat het geval zijn, dan krijgt de bestuurder automatisch een boete. De camera's zijn eerst anderhalf jaar getest.
politieauto
© CC BY-SA 2.0 - Flickr
CC BY-SA 2.0 - Flickr

De politie heeft gekozen voor een camera met infrarood die ook 's avonds ingezet kan worden, meldt de NOS. Het achterliggende systeem is gebaseerd op machine learning, dat getraind is op beelden van bellende en niet bellende bestuurders. Aan de hand daarvan kunnen de camera's het nu herkennen als iemand achter het stuur zit te bellen of te appen. 

Mocht dit het geval zijn, dan wordt een foto gemaakt van de overtreder en het kenteken van het voertuig, schrijft de politie op zijn website. Vervolgens wordt door een politieagent beoordeeld of er inderdaad sprake is van een overtreding. Is dat het geval, dan krijgt de eigenaar van het voertuig automatisch een boete van 240 euro opgestuurd. 

Er wordt dus niet gebruikgemaakt van gezichtsherkenning om boetes uit te delen. In plaats daarvan gebruikt de politie het kenteken van de auto. Reed daar iemand anders in, dan moet de eigenaar de boete zelf verhalen op de overtreder. Blijkt er geen sprake te zijn van een overtreding, dan wordt de foto direct verwijderd. 

Twee camera's

Voorlopig wordt de camera nog weinig ingezet. De politie heeft er nu twee in gebruik. Eén daarvan wordt op snelwegen ingezet, de andere in de regio Utrecht. 

Het is voor het eerst dat er zo'n systeem gebruikt wordt door de politie in een Europees land. Vorig jaar werden nog ruim 80.000 boetes opgelegd vanwege handheld bellen achter het stuur, maar met het nieuwe systeem hoopt de politie dat aantal omlaag te brengen. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in