Management

Software-ontwikkeling
agile management

Agile vereist andere managementstijl

Rigoureuze wijziging van takenpakket en meer focus van managementteam.

© Shutterstock Andreas Prott
22 november 2022

Als een IT-organisatie grotendeels bestaat uit agile teams, dan heeft dit impact op het management. Toch is daarvoor in de praktijk nog vrij weinig aandacht. Jeroen Stoter en Rini van Solingen zien de rol van managementteams verschuiven. Termen als 'loslaten' en 'dienend leiderschap' komen wel langs, maar hoe ziet dat er dan exact uit voor een managementteam (MT)? Wat verandert er concreet voor het MT als er wordt overgestapt op agile werken? En wat betekent dat precies voor alle reeds ingeplande overleggen? 

Op de veranderagenda in veel organisaties is een prominente plek ingeruimd voor de digitale transformatie. Naast een technologische verandering naar onder meer cloud, AI en Big Data, zorgt dit ook voor een organisatorische verandering naar teams en ketens van teams (‘waardestromen’). De nadruk ligt daarbij op het aanbrengen van een kort-cyclische cadans met snelle releases – ook wel agile werken genoemd. Deze verandering van werkwijze wordt vormgegeven in de governance en organisatiestructuur en is vooral gericht op een snellere ritmiek van teams (doorgaans met behulp van Scrum als werkmethode).

In de praktijk blijkt dat implementaties rond digitale (of agile) transformatie vooral op boardniveau én op teamniveau plaatsvinden, waarbij MT's regelmatig worden vergeten. De board maakt namelijk plannen met hulp van een consultancybureau, en de teams krijgen dagelijkse begeleiding in de vorm van coaching. Zodra de nieuwe ritmiek is aangebracht en alle teams zijn getraind, dan is men 'klaar'. Maar feitelijk begint het dan pas! Want de operationele verandering naar snelheid en wendbaarheid zit vooral in de uitvoering. En juist die uitvoering wordt op dagelijkse basis aangestuurd door het managementteam (MT). Het MT begeleiden om dat goed te doen is dus cruciaal.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!