Development

Software-ontwikkeling
Agile projecten ontberen professionele begroting

Agile projecten ontberen professionele begroting

Begrotingsonvolwassenheid zorgt voor ontsporen IT-projecten.

3 april 2019

De onvolwassen manier van het begroten van grote, agile softwareprojecten is een belangrijke reden voor het mislukken van veel IT-projecten. Om het begrotingsproces te professionaliseren moeten er software cost estimators komen. Dat stelt Harold van Heeringen, senior consultant financial data analysis bij de METRI Group.

Software cost estimator is een functie die momenteel nog niet bestaat. In het najaar moet de eerste lichting software cost estimators worden gecertificeerd. Dat gebeurt tijdens het congres ‘International Workshop on Software Measurement’ in Haarlem. Een primeur voor Nederland, zegt Van Heeringen. "En broodnodig."

In grote projecten, zoals de bouw van een vliegtuig of de aanleg van een tunnel, is het softwaredeel vaak een dusdanig klein deel van het totale projectbudget dat daar weinig aandacht voor is. Maar de impact van software op dit soort projecten is groot. Wanneer de bouw van een tunnel gereed is, maar de bijbehorende software nog niet klaar is, kan de tunnel niet open.

Van Heeringen is naast senior consultant bij de METRI Group onder meer president van de International Software Benchmarking Standards Group (ISBSG) en betrokken bij NESMA, een internationale organisatie die zich bezighoudt met software cost estimation. Hij ziet veel grote projecten mislukken doordat er niet op een professionele manier wordt begroot.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!