Development

Software-ontwikkeling
Agile

Agile: no grip no glory

 Zo krijg je grip op agile projecten

9 oktober 2018

Terwijl een groot aantal organisaties agile softwareontwikkeling heeft omarmd, heeft het management maar zelden genoeg inzicht in de productiviteit, kosten, doorlooptijd en kwaliteit van agile projecten. Jolijn Onvlee en Richard Sweer beschrijven met welke metrieken dit inzicht wél verkregen kan worden.

Uit onderzoek van KPMG (door Sander van der Meijs en Jos van Brummelen, 2017) blijkt dat bijna 75 procent van de 62 onderzochte bedrijven in Nederland en België op dit moment gebruikmaakt van een ‘agile’ manier van softwareontwikkeling. Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat het bijna de helft van deze bedrijven echter nog veel moeite kost om voldoende grip te krijgen op de effectiviteit en efficiency van deze manier van softwareontwikkeling.

Agile teams gebruiken Story Points, maar hiermee krijgt het management geen inzicht in de kwaliteit, kosten, doorlooptijd en opgeleverde functionaliteit. Met dit dilemma worstelen veel bedrijven, zeker voor de wat grotere agile projecten. Niet onterecht overigens, want uit onderzoek van Forrester en Standish Group blijkt dat de kans dat de wat grotere agile projecten mislukken ongeveer 25 procent is, dus ‘er is nog steeds werk aan de winkel’!

In ons vorige artikel (oktober 2016) is aangegeven dat agile werken geen reden hoeft te zijn om kosten, doorlooptijd, productiviteit en kwaliteit niet meer te meten.

Maar hoe ziet zo’n aanpak er dan uit? Welke metrieken moeten er ingezet worden? Hoe kunnen zowel de agile teams als het management vertrouwen houden in de gekozen aanpak? En dit alles zonder afbreuk te doen aan de agile aanpak?
 

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!