Overslaan en naar de inhoud gaan

Agentschap Telecom wil veiliger apparatuur

Veel apparatuur die op internet is aangesloten is onvoldoende beschermd tegen hackers. Het huidige hoge digitale dreigingsniveau rechtvaardigt en vereist meer waarborgen op het gebied van de betrouwbaarheid van de beveiligingssoftware van apparatuur.
Zendmast

Dat stelt Agentschap Telecom in de Staat van de Ether 2016, het jaarbericht van de toezichthouder op gebied van telecommunicatie. Het Agentschap pleit in dit verband voor standaarden voor veilige software en geautomatiseerde en verplichte updates en patches. Maar het is natuurlijk zelf niet in staat die af te dwingen;dat is een zaak voor de politiek.

Sinds maart dit jaar is het Agentschap Telecom ook verantwoordelijk voor het toezicht op vertrouwensdiensten. Het gaat dan om handelingen als online koopcontracten ondertekenen, transacties doen, vertrouwelijke email versturen. In Nederland staat een veertigtal aanbieders van vertrouwensdiensten onder toezicht.

Netwerkstoringen

Het Agentschap Telecom registreert ook uitval en storingen van telecommunicatienetwerken. Met 57 meldingen lag het aantal geregistreerde incidenten in 2016 40 procent hoger dan in voorafgaande jaren. Dat klinkt ernstiger dan het is: de verklaring voor de stijging is de verbeterde naleving van de verplichting om incidenten te melden, stelt het Agentschap Telecom. Ernstige verstoringen zijn er in 2016 niet geweest. De continuïteit van de netwerken en diensten is goed. Uitval en verstoring blijken meestal veroorzaakt door fouten in de systemen van de operators zelf.  

Het volledige jaaroverzicht is te lezen op de website van het Agentschap Telecom

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in