AG report: Microsoft neemt het kantoor op de schop

15 maart 2007

Pessimisten zoals marktonderzoeker Gartner, die hardnekkig volhielden dat Windows Vista waarschijnlijk tot voorjaar 2007 op zich zou laten wachten, hebben ongelijk gekregen. Vergeten zijn de pijnlijke momenten waarop Microsoft de introductiedatum van Windows Vista keer op keer moest uitstellen.
Verstomd is ook het gemor van pc-leveranciers die op de valreep te horen kregen dat de consumentenversie pas na het lucratieve kerstseizoen van 2006 op de markt zou komen en die een omslachtige procedure van tegoedbonnen (‘Express Upgrade) voor opwaardering van XP naar Vista moesten accepteren. Het nieuwe pc-besturingssysteem is eindelijk voor iedereen verkrijgbaar en het ‘Wow-gevoel’ – het motto van de publiciteitscampagne rond Vista - kan zich nu wat Microsoft betreft van iedereen meester maken.
Producenten van concurrerende Office-pakketten kozen eieren voor hun geld en ontwikkelden ‘converters’ die met het nieuwe Open XML-bestandsformaat van Office 2007 overweg kunnen. Zelfs de leveranciers van beveiligingssoftware, die met argusogen de integratie van steeds meer security features door Microsoft volgden, lijken zich in hun lot te schikken en brengen nu in hoog tempo nieuwe versies uit die geschikt zijn gemaakt voor Windows Vista.

Miljarden
Met de introductie van de drie nieuwe platforms zijn voor Microsoft en zijn partners grote financiële belangen zijn gemoeid. Onderzoeksbureau IDC heeft berekend dat alleen al de impact van Vista op de wereldeconomie in 2007 op 250 miljard dollar kan uitkomen. Voor de Nederlandse economie zou het gaan om een impuls van 5 miljard euro aan hardware, software en diensten.
In de ontwikkeling van de nieuwe versies van Windows, Office en Exchange is een slordige 20 miljard dollar geïnvesteerd, zei directeur Theo Rinsema van Microsoft Nederland tijdens de introductie van de zakelijke versies in Rotterdam. Meer dan 1200 klanten over de hele wereld hebben meegedaan aan zogenaamde ‘early adopter’-programma’s op basis van bètaversies. In Nederland waren dat er twaalf voor Office 2007 en elk zeven voor Vista en Exchange Server.

Rooskleurig
Microsoft zelf heeft hoge, maar geen overspannen, verwachtingen van de omzetprikkel die van het nieuwe besturingssysteem zal uitgaan. Hoogste baas Steve Ballmer temperde medio februari al te rooskleurige prognoses van analisten door te verklaren dat extra omzet dit boekjaar vooral zal komen van consumenten en van ‘opkomende markten’, waar een goedkope Starter-editie van Vista verkrijgbaar is. Inkomsten uit upgrades door bedrijven zijn vaak al verdisconteerd in bestaande Software Assurance-contracten met grote ondernemingen.
Theo Rinsema, directeur Microsoft Nederland, zei bij de introductie van de consumentenversies van Vista en Office eind januari heel tevreden te zijn als Vista dit jaar leidt tot een toename van de pc-afzet in Nederland met 5 tot 10 procent. Dat is een tamelijk bescheiden doelstelling, gevoed door de wetenschap dat maar weinig mensen hun pc tussentijds zullen opwaarderen van oudere Windows-versies naar het nieuwe besturingssysteem.
Product manager Derk Wagelaar sluit zich bij deze zienswijze aan. Hij verwacht dat 95 procent van de individuele gebruikers Windows voorgeïnstalleerd op een nieuwe pc zal aanschaffen. En dat niet alleen omdat de kosten van zo’n OEM-versie, die verstopt zitten in de totale pc-prijs, stukken lager zijn dan van een losse ‘upgrade’, laat staan een ‘full version’. Maar ook omdat Vista hogere systeemeisen stelt dan XP en pas soepel draait op een machine met een moderne videokaart, snelle processor en veel werkgeheugen. Daar komt nog bij dat de tevredenheid over Windows XP, zeker sinds de introductie van Service Pack 2, over het algemeen tamelijk groot is.
Ook marktonderzoeker Gartner voorziet dat Windows Vista de markt niet stormenderhand zal veroveren maar heel geleidelijk oudere versies zal vervangen. Zo zal in 2007 nog altijd 22 procent van de nieuwe pc’s met Windows XP Professional worden geleverd. Vista Business is goed voor 52 procent van de nieuwe pc’s en Vista Home voor circa 31 procent.
Eind dit jaar zal volgens Gartner slechts 9 procent van het wereldwijde machinepark op Vista draaien en nog altijd ruim driekwart op XP. Pas in 2009 bereikt Vista een marktaandeel van 50 procent van de ‘installed base’.

Treuzelaars
Bedrijven die nu al plannen maken voor de overstap naar Windows Vista, 2007 Office System of Exchange 2007 behoren tot de voorhoede. De grote golf stapt pas in 2008 of later over, voorspellen marktonderzoekers. De treuzelaars hebben volgens Brian Gammage van Gartner gelijk: enkele uitzonderingen daargelaten is er geen dwingende reden om haast te maken. “Vista biedt wel voordelen boven Windows XP, maar XP met Service Pack 2 is niet beneden de maat.”
De belangrijkste voordelen van Vista liggen op het vlak van beveiliging en bedrijfszekerheid. Op dat terrein zet het platform volgens Butler Group een nieuwe norm. Daarnaast biedt Vista, in het bijzonder via het .Net 3-Framework, een veel robuuster platform voor bedrijven die zelf toepassingen ontwikkelen.
Gartner-analist Gammage betwijfelt of die voordelen veel zakelijke gebruikers snel over de streep zullen trekken. Hij adviseert te wachten tot Microsoft de belangrijkste schoonheidsfoutjes heeft hersteld en softwareleveranciers voldoende applicaties voor Vista hebben geoptimaliseerd. Dat kan nog wel tot medio 2008 duren. Bedrijven moeten de tussenliggende periode wel benutten om zich grondig op de migratie voor te bereiden, stelt Gammage.

Onverbiddelijk
Windows 2000-gebruikers die zichzelf een plezier dachten te doen door XP over te slaan, komen door de vertraagde introductie van Vista wel onder tijdsdruk. Sinds medio 2005 zit Windows 2000 al in de ‘extended support’-fase van beperkt onderhoud en steeds verder achterlopende functionaliteit. Medio 2010 volgt onverbiddelijk het einde van deze laatste ondersteuning.
Volgens Gammage moeten bedrijven in deze situatie zich serieus afvragen of ze wel moeten afwachten tot Vista ‘tot wasdom’ is gekomen. In elk geval is het raadzaam te analyseren of er dan nog voldoende tijd resteert totdat het onderhoud aan Windows 2000 definitief stopt. In dit verband moet men ook te rade gaan bij leveranciers van applicaties, die weleens eerder dan in 2010 hun ondersteuning zouden kunnen staken.
Omgekeerd hoeft men wat minder bevreesd te zijn dat ‘legacy’-applicaties niet zullen draaien onder Windows Vista, constateert Butler Group. Ze draaien althans binnen Vista Enterprise in een virtuele Windows-omgeving. Hetzelfde geldt voor Unix-toepassingen. Dankzij die faciliteit hoeft een bedrijf niet in één keer alle applicaties te vernieuwen bij de overstap naar Vista.

Applicaties
De dertig belangrijkste Nederlandse leveranciers van applicatiesoftware hebben zich ertoe gecommitteerd dit jaar producten op basis van de drie nieuwe platforms op de markt te brengen. Gebruikers kunnen met de Microsoft Application Compatibility Toolkit 5.0 vaststellen of een bepaalde toepassing zal werken onder Vista.
Het aanpassen van bestaande toepassingen en het ontwikkelen van specifiek voor Vista ontwikkelde programmatuur is echter een zaak van lange adem. Rond 20 februari hadden volgens opgave van Microsoft zelf nog maar 104 pakketten het ‘Certified for Windows Vista’-stempel opgedrukt gekregen.
Op de lijst staan onder meer 24 producten van Microsoft zelf in hun 2007-versies. Veel grote namen, zoals Adobe en Symantec, ontbreken nog. Bij de toekenning van het certificaat let Microsoft op betrouwbaarheid, veiligheid, installatiegemak en ‘compatibiliteit op verschillende computer-architecturen en configuraties’.
Er bestaat daarnaast een lijst ‘Works with Windows Vista’ met op dit moment 683 door de leveranciers zelf geteste producten, waarvan 79 van Microsoft. Deze minder scherp gedefinieerde certificatie is bedoeld voor de wat oudere programmatuur. De leveranciers hebben beloofd klanten die deze software met Vista gebruiken te zullen ondersteunen.
Veel leveranciers van beveiligingssoftware hebben inmiddels aangepaste versies van hun producten voor Vista op de markt gebracht. Dat geldt onder andere voor McAfee, Computer Associates, Kaspersky Labs, NOD32 en AVG Anti-Virus van Grisoft.

Achilleshiel
Ook voor hardware heeft Microsoft een reeks certificatieprogramma’s opgesteld. Nu Vista op de markt is, kunnen complete pc’s zijn voorzien van een grijze sticker ‘Wndows Vista Basic’ of een witte sticker ‘Windows Vista’. Deze kwalificaties komen grofweg overeen met de Basic- respectievelijk Premium/Ultimate-edities van het besturingssysteem.
Voor randapparatuur komen de kwalificaties overeen met die voor software: ‘Works with Windows Vista’ of ‘Certified for Windows Vista’. De compatibiliteit met bestaande apparatuur lijkt momenteel de achilleshiel van het nieuwe besturingssysteem. Sommige fabrikanten maken weinig haast met het uitbrengen van Vista-stuurprogramma’s voor de wat oudere typen printers, scanners, videokaarten en dergelijke, of zien daar volledig van af.
Zo blijkt HP nog geen volwaardige Vista-drivers beschikbaar te hebben voor een aantal van zijn laser- en inkjetprinters. Het bedrijf zegt nog “hard te werken aan het afronden en publiceren van drivers en bezig te zijn met het afleveren van complete oplossingen”. Als ‘interimoplossing’ adviseert HP klanten met printers die PCL5, PCL6 of PostScript gebruiken voorlopig de bestaande Windows XP-driver te installeren. “De meeste XP-drivers voor LaserJet-printers werken misschien ook binnen Vista”, stelt HP.
Het Israëlische bedrijf Radarsync nam het initiatief om een lijst op internet te plaatsen met verwijzingen naar alle drivers voor Vista die tot dusver, voorzover bekend, beschikbaar zijn gekomen.

Systeemeisen

Een nieuw besturingssysteem legt doorgaans zwaarder beslag op de hardware dan zijn voorganger, zo leert de ervaring. Met Windows Vista is dat niet anders, al stelt Microsoft dat vrijwel iedere pc die in de laatste anderhalf, twee jaar is gekocht op zijn minst geschikt zou moeten zijn voor de basisversies.
Microsoft maakt onderscheid tussen pc’s die ‘Vista Capable’ respectievelijk ‘Vista Premium Ready’ zijn. Deze predikaten worden toegekend aan producten die voldoen aan bepaalde eisen. De logo’s zijn terug te vinden op stickers die fabrikanten na certificatie op nieuwe systemen mogen aanbrengen. Ook hardware-uitbreidingen zoals videokaarten kunnen de Vista-logo’s dragen.
Een gebruiker van de Vista Enterprise-editie moet uit de voeten kunnen met een machine die aan de norm voor ‘Vista Capable’ voldoet. Uitgangspunt is een ‘moderne’ processor van minimaal 800 MHz en 512 MB werkgeheugen. De grafische processor moet tot DirectX in staat zijn, waarbij ondersteuning van het Windows Device Driver Model (WDDM) tot aanbeveling strekt. Andere eisen zijn er officieel niet, zelfs niet voor de capaciteit van de harde schijf of de aanwezigheid van een DVD-speler (Vista Enterprise kan immers via het bedrijfsnetwerk worden uitgerold).
De ‘luxere’ edities van Vista hebben (aanzienlijk) krachtiger apparatuur nodig om het ‘Premium Ready’-logo te verdienen. Microsoft maakt wat dit betreft geen onderscheid tussen de edities Business, Ultimate en Home Premium. De vereiste snelheid van de processor is opgeschroefd tot 1 GHz (32-bits of 64-bits) en het systeemgeheugen tot 1 GB. De grafische chip moet krachtig genoeg zijn voor Windows Aero, wat DirectX 9 vereist plus een videogeheugen van 64 tot 256 MB, afhankelijk van de gewenste schermresolutie (aanbevolen: 128 MB). Verder verlangen deze Vista-versies een harde schijf van 40 GB, waarvan 15 GB vrij moet zijn voor het operating system, een dvd-rom-speler, geluid en toegang tot internet.
De door Microsoft gepubliceerde minimum-systeemeisen zijn in de markt met de nodige scepsis ontvangen. Zo stelde IBM-consultant David Short na twee jaar testen met Vista vast dat een ‘Vista Capable’-pc met 512 MB werkgeheugen een stuk langzamer draait dan dezelfde pc met Windows XP. Volgens Short heeft Vista al gauw 2 GB nodig en is 4 GB aan te bevelen voor wie het onderste uit de kan wil halen. Dat komt vooral door de SuperFetch-technologie in Vista. SuperFetch laadt vooraf op basis van het gebruikersgedrag een aantal systeembestanden in het geheugen die waarschijnlijk nodig zijn voor de applicaties die de gebruiker opstart.

 

Vijf smaken
De functionaliteit van Windows Vista verschilt tussen de versies, die Microsoft in magazijnmeestersjargon met de term SKU’s (spreek uit: skjoes) – stock-keeping units- aanduidt. Ze komen grofweg overeen met de varianten waarin Windows XP leverbaar was, maar de speciale Tablet Edition van Windows XP is verdwenen. De functionaliteit ervan is nu geïntegreerd in alle Vista-versies behalve de basisversie voor de consument.
In Nederland en de meeste westerse landen zijn in principe vijf versies leverbaar. In de Europese Unie komen daar nog twee ‘N’-varianten bij zonder Windows Media Player om aan eisen van de Europese Commissie te voldoen. Microsoft heeft ook nog een speciale, uitgeklede variant voor ontwikkelingslanden gemaakt: Vista Starter. Die is hier niet verkrijgbaar.
Alle edities behalve Starter zijn naast de 32-bits versies ook verkrijgbaar als 64-bits versie. Bij Vista Ultimate wordt deze standaard meegeleverd. Gebruikers van Home Basic, Home Premium en Business kunnen op aanvraag de 64-bits versie op dvd krijgen. De 32-bits versie ondersteunt maximaal 4 GB werkgeheugen, de 64-bits versie 4 tot 8 GB (Home Basic resp. Preimium) en zelfs 128 GB bij de overige drie edities.

Home Basic
Basisversie voor thuisgebruik, met standaard gebruikersinterface. Stabieler en beter beveiligd dan Windows XP.
Ook leverbaar in een ‘N’-versie in de EU.

Home Premium
Meer uitgebreide versie voor de consument, met Aero-gebruikersinterface indien de hardware deze ondersteunt, Media Center- en Tablet PC-functionaliteit en extra voorzieningen voor mobiele gebruikers.

Business
Standaardversie voor zakelijk gebruik, onder andere met beheerfaciliteiten zoals ‘group policies’ (inclusief centraal te beheren instellingen voor energieverbruik), opname in domeinen van Windows Server en Small Business Server, ‘roaming’-profielen voor mobiele gebruikers en Remote Desktop voor zowel client als host. Vista Business ondersteunt ook smartcards voor beheer van personalia.
Ook leverbaar in een ‘N’-versie in de EU.

Enterprise
Voor grote ondernemingen met een volumelicentiecontract (Software Assurance of Microsoft Enterprise Agreement) de meest voor de hand liggende keus. Vista Enterprise biedt extra’s op het gebied van beveiliging zoals de encryptietechniek BitLocker. Verder zijn hulpprogramma’s ingebouwd waarmee bedrijven de compatibiliteit van bestaande Windows- en Unix-applicaties kunnen verbeteren. Klanten krijgen licenties voor het uitvoeren van maximaal vier virtuele sessies waarin men oudere, incompatibele toepassingen toch kan uitvoeren bovenop Vista Enterprise. Internationaal opererende organisaties kunnen standaarden instellen met een wereldwijd implementatie-‘image’ van het besturingsysteem.

Ultimate
Alle denkbare features voor zowel de thuis- als zakelijke edities van Vista zijn hierin verenigd, behalve specifieke Enterprise-features. Vista Ultimate is bedoeld voor een relatief kleine groep veeleisende gebruikers die werkelijk “niets willen missen”, aldus Microsoft. Deze editie bevat onder andere de extra multimediavoorzieningen uit de duurste consumentenversie en de extra beheer-, communicatie- en beveiligingsfaciliteiten uit de Business-editie.

32-bits of 64-bits?

Microsoft levert alle edities van Windows Vista standaard als 32-bits software, maar een 64-bits uitvoering is ook voorhanden voor bezitters van een pc met 64-bits processor. Bij de Ultimate-editie worden beide versies standaard op dvd meegeleverd. De 64-bits versie is volgens Microsoft bedoeld voor ‘serieuze computergebruikers die geavanceerde, hoge eisen aan de performance stellen’. Hoofdkenmerken zijn een groter adresseerbaar geheugen (128 GB en meer in de edities Ultimate, Business en Enterprise), strengere beveiliging en hogere betrouwbaarheid.
Microsoft wijst er met nadruk op dat de 64-bits edities van Vista “niet voor iedereen” zijn weggelegd. Professionele applicaties die ervan profiteren liggen op het gebied van technisch ontwerp (cad/cam), productie van digitale ‘content’, technisch-wetenschappelijke toepassingen en financiële analyses. In de consumentenhoek vormen fanatieke ‘gamers’ en andere veeleisende thuisgebruikers de voornaamste doelgroep. Zelf heeft Microsoft zijn Office 2007-kantoorsuite beschikbaar in een 64-bitsversie. De 64-bits editie van Vista heeft een emulatielaag (Windows 32 on Windows 64, kortweg WOW64) waardoor ook 32-bits toepassingen zullen werken. Oude 16-bits applicaties en 16-bits installatieprogramma’s werken in ieder geval niet.
Een belangrijk verschil met de 32-bits versie is dat 64-bits Vista uitsluitend digitaal ondertekende stuurprogramma’s accepteert. Deze moeten speciaal worden ontwikkeld en zijn (nog) niet dik gezaaid. Microsoft zou weliswaar graag zien dat fabrikanten ook voor 32-bits Vista alleen ‘signed drivers’ uitbrengen, maar stelt dit niet verplicht.
De ‘kernel’ van 64-bits Vista en de serverversie Longhorn zijn beschermd tegen niet-geautoriseerde wijzigingen met een techniek die PatchGuard heet. Dit levert onder meer problemen op voor leveranciers van beveiligingssoftware die gewend waren dat hun producten toegang hadden tot de kernel. Na protesten heeft Microsoft zich wel bereid verklaard applicatie-interfaces (API’s) voor de kernel te ontwikkelen, maar dat kan volgens Gartner nog jaren in beslag nemen.

Honderden nieuwe functies

Hoewel de nieuwe, optionele gebruikers­interface Aero de belangrijkste blikvanger is, zitten de meeste veranderingen in Windows Vista onder de oppervlakte. Vooral op het gebied van ‘deployment’ (uitrol), beheer en beveiliging is veel verbeterd. Ook is er meer dan in Windows XP rekening gehouden met mobiele gebruikers, onderlinge samenwerking en het organiseren en terugvinden van informatie. Dat alles levert volgens Microsoft een hogere productiviteit voor de zakelijke gebruiker op.

De programmacode van Windows Vista is van de grond af opnieuw opgebouwd. Een strak ontwikkelingsproces, de Security Development Lifecycle, heeft volgens Microsoft een besturingssysteem opgeleverd dat stabieler is dan vorige Windows-versies en van huis uit minder ‘bugs’ en beveiligingslekken bevat.

Vista bevat vele honderden noviteiten in vergelijking met Windows XP. De belangrijkste worden hieronder in telegramstijl opgesomd, gerangschikt naar productiviteit, mobiliteit, desktop-infrastructuur en beveiliging en beheer.

 

 

Productiviteit

Microsoft zegt met Windows Vista de productiviteit te vergroten door het werken met pc’s makkelijker te maken en de gebruiker centraal te stellen.

 

- Opgefriste standaard gebruikersinterface die de inhoud van vensters benadrukt

- Nieuwe grafische interface Aero met semi-transparante vensters (Glass), omkeerbare vensters (Windows Flip), al dan niet in 3D, overvloeiers, mini-afbeeldingen van de inhoud van vensters op de taakbalk. Aero kan, indien de hardware toereikend is, worden geactiveerd in alle versies behalve Home Basic.

- Search Pane: een nieuw zoekpaneel dat gegevens kan rangschikken op allerlei kenmerken. De gebruiker kan zoekresultaten in mapvorm opslaan en later opnieuw oproepen. Instant Search: ook in alle Verkenner-vensters kan direct worden gezocht.

- SuperFetch: systeembestanden die nodig zijn voor veelgebruikte toepassingen worden vooraf in het werkgeheugen geladen om de applicaties sneller te kunnen starten.

- Sidebar: veelgebruikte informatie, taken en mini-applicaties (‘gadgets’) zijn zichtbaar of direct oproepbaar vanuit een strook aan de rechterkant van het scherm. De Gadgets hebben veel weg van de vroegere bureau-accessoires. Microsoft en derden zullen extra Gadgets ontwikkelen die de gebruiker kan downloaden.

- Readyboost: gebruikt extern flash-geheugen om de prestaties van de pc op te vijzelen.

- XPS Document-ondersteuning (XML Paper Specification) om documenten te kunnen uitwisselen met relaties die zelf de bijbehorende applicatie niet hebben. Een Microsoft-vinding die concurreert met PDF van Adobe.

 

Mobiliteit

Werknemers worden steeds mobieler en moeten overal in contact kunnen staan met het bedrijfsnetwerk en internet, aldus Microsoft. De makers van Vista trachten op deze trend in te spelen.

 

- Mobility Center: locatie om allerlei instellingen te doen die speciaal voor mobiele gebruikers relevant zijn. Met veel aandacht voor presentaties vanaf de laptop.

- Network Center: centrale plaats waar alle netwerkinformatie is samengebracht, zowel over verbindingen als apparatuur zoals netwerkprinters.

- Sync Center: gebruikers met PDA’s kunnen van hieruit gegevens met de pc synchroniseren.   Vervangt het bestaande ActiveSync. Producten van derden blijven echter mogelijk c.q. noodzakelijk.

- Wireless LAN: Microsoft belooft makkelijker en veiliger draadloos netwerkgebruik door ondersteuning van de laatste beveiligingsprotocollen, waaronder WPA2.

- Tablet PC: was bij Windows XP nog een aparte versie nodig, in Vista is de ondersteuning van functies zoals handschriftherkenning geïntegreerd en verbeterd.

- Corporate roaming: Vista bevat voorzieningen om zakelijke gebruikers te gerieven die vanaf verschillende computers centraal opgeslagen informatie nodig hebben.

 

Desktop-infrastructuur

Meer dan in XP kunnen beheerders de infrastructuur van Vista naar hun hand zetten. Microsoft belooft dat hiermee de uitrol- en beheerkosten van nieuwe pc’s drastisch zullen verminderen.

 

- Modulair ontwerp maakt het mogelijk afzonderlijke Vista-componenten te testen, installeren en onderhouden

- Ingebouwde diagnosetools kunnen veel opstartproblemen en verbroken verbindingen automatisch detecteren en repareren.

- Honderden nieuwe Group Policy-instellingen voor opslag, netwerk, printers en energiebeheer geven de beheerders meer controle.

- Netwerkprofielen worden dynamisch aangepast aan de locatie van de gebruiker.

- Internet Protocol versie 6 (IPv6) biedt bedrijven steun voor zeer grote netwerken.

- WinFX: programmeermodel voor de ontwikkeling van ‘rijke’ client-applicaties.

- Virtual PC Express: vorige Windows-versies en applicaties kunnen gelijktijdig met Vista worden gebruikt.

- Windows Imaging Technology (WIM): nog maar één ‘image’ is nodig om Vista in de hele organisatie op verschillende hardwareconfiguraties te installeren.

 

Beveiliging

De verbeterde beveiliging mag wel het ‘pièce de résistance’ van de Vista-ontwikkelaars heten. Isolatie en weerstandsvermogen tegen kwaadaardige gebruikers en ‘malware’ zijn in dit kader door Microsoft gehanteerde begrippen.

 

- User Account Control: Vista beperkt de rechten van eindgebruikers tot die van ‘standard user’ om malware minder kans te geven. Tijdelijke verhoging van de privileges tot beheerdersniveau om bijvoorbeeld een applicatie te installeren is mogelijk, al dan niet na het invoeren van een wachtwoord.

- Windows Defender: Geïntegreerde afweer tegen spyware en andere ongewenste software. Is ook apart verkrijgbaar voor Windows XP.

- Firewall: onder het motto ‘beter laat dan nooit’ kan de in Vista ingebouwde firewall nu ook uitgaand verkeer controleren en blokkeren.

- BitLocker: encryptie van gegevens. Vereist een speciale chip in de pc (Trusted Platform Module 1.2). Alleen in Vista Business en Ultimate.

- Internet Explorer 7, bevat nog meer beveiligingsvoorzieningen. Eén daarvan is het gebruik van de browser in ‘protected mode’ om kwaadaardige software buiten de deur te houden. Protected mode is niet beschikbaar onder XP.

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!