Overslaan en naar de inhoud gaan

Afweer tegen Teams-hack via GIF-bestanden

Vooralsnog is er géén patch beschikbaar voor GIFShell, de vers geopenbaarde aanvalsmethode om via Teams en malafide GIF-bestanden computers te hacken. Microsoft oordeelt dat de reeks aaneengeregen kwetsbaarheden en designfouten geen acuut gevaar vormen en ziet dus af van een urgente securityfix. Ondertussen is proof-of-concept code openbaar gemaakt, dus kwaadwillenden kunnen los gaan. Toch valt er wat wat tegen GIFShell te doen.
privacy shield
© Shutterstock
Shutterstock

Microsoft is verantwoord geïnformeerd door de security-onderzoeker die GIFShell heeft uitgedokterd. Het bedrijf dat de door corona veelgebruikte Teams-app maakt, is in mei en juni dit jaar ingelicht. Daarbij hebben de ontwikkelaars van Microsoft erkend dat het gaat om valide issues in Teams, maar ook opgemerkt dat er voor daadwerkelijk misbruik eerst al wel malware aanwezig moet zijn op het doelsysteem.

Voorbereiden

Het gaat daarbij om een zogeheten stager, die voorbereidend werk verricht. Deze malware kan als gespoofed attachment worden bezorgd bij nietsvermoedende eindgebruikers, legt onderzoeker Bobby Rauch uit in een andere blogpost. Eenmaal binnengekomen zorgt de stager voor de uitvoering van commando's die een aanvaller dan via GIF-bestanden kan sturen naar slachtoffers. Daarbij lijkt dat dataverkeer dan vanaf de cloudservers van Microsoft te komen, waardoor de kans klein is dat securityscanners aanslaan.

Beheerders kunnen de Teams-omgevingen van hun organisaties beschermen door kritische aandacht te besteden aan de toegangsmogelijkheden voor externe organisaties. Standaard staat Teams open voor verbindingen vanuit andere Teams-gebruikende organisaties. Dit valt echter af te sluiten, of beter nog: te beperken door middel van een whitelist. Hoe dit precies te doen, wordt uitgelegd door tech-auteur en Microsoft 365-kenner Tony Redmond in zijn artikel op Practical365.com.

Whitelist-aanpak

Deze afweer helpt tegen GIFShell en eventuele andere exploits die soortgelijke aanvalsroutes 'van buitenaf' volgen. Redmond erkent dat deze whitelist-aanpak ook wat praktische nadelen heeft, met name voor Teams-eindgebruikers die dan niet zomaar met externe mensen kunnen communiceren via de Microsoft-app. Hij redeneert echter dat dat een kleine prijs is om te betalen voor betere beveiliging en grip op externe communicatie. Mogelijk dat Microsoft nog wel met een fix komt, want de 'afwijzing' van GIFShell betrof de noodzaak voor een noodpatch.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in