Loopbaan

Carriere
Afstuderen

Afstuderen van universitaire ICT-opleidingen vaak lastig

Meerderheid ICT-studenten heeft na vier jaar geen diploma.

© CC0 - Pixabay.com McElspeth
28 november 2019

Meerderheid ICT-studenten heeft na vier jaar geen diploma.

Een groot deel van de universitaire ICT-studenten heeft na vier jaar nog geen diploma. Zo heeft slechts 44 procent van de (Technische) Informatica-studenten na vier jaar zijn diploma. Van alle vwo’ers die in 2014 instroomden op een universitaire studie, had 59,4 procent na vier jaar een diploma op zak.

Uit de Keuzegids Universiteiten 2020 blijkt dat vooral de diploma's van de opleidingen Kunstmatige Intelligentie en (Technische Informatica) moeilijk te behalen zijn. De studies Kunstmatige Intelligentie leveren nog iets minder vaak binnen vier jaar studenten met een diploma af dan de opleidingen (Technische) Informatica. Het gaat om 41 procent van de ingestroomde vwo’ers.

Of studenten die hun opleiding na vier jaar niet succesvol hebben afgerond later hun diploma alsnog halen of helemaal met de studie stoppen, is niet duidelijk. Daar geeft de Keuzegids geen informatie over.

Ook geeft de Keuzegids geen exacte cijfers over hoeveel mensen per opleiding binnen vier jaar hun diploma heeft. De gids kijkt alleen naar relatieve scores, waarmee aangegeven wordt of een opleiding op-, onder- of bovengemiddeld scoort ten opzichte van het landelijke gemiddelde van universitaire bachelors.

Twee opleidingen met positieve cijfers

Van de 25 beoordeelde ICT-gerelateerde opleidingen, blijken er maar twee te zijn waar studenten vaker dan gemiddeld hun diploma binnen vier jaar halen. Dat zijn de studies Informatiekunde aan de Universiteit van Amsterdam en Business IT aan de Universiteit Twente in Enschede. Daar haalt tussen de 65,3 en 80 procent van de ingestroomde vwo’ers binnen vier jaar het diploma.

Studenten die voor Informatiekunde of een andere informatiestudie met een ICT-link kiezen, behalen dan ook vaker binnen vier jaar hun diploma dan bij de andere twee soorten opleidingen. Het gaat hier om 61 procent van de studenten.

Bij drie andere opleidingen halen studenten even vaak hun diploma binnen vier jaar als het gemiddelde. Dat betekent dat tussen de 50,6 en 65,2 procent van de ingestroomde vwo’ers na vier jaar de opleiding succesvol heeft afgerond. Van één opleiding – de deeltijdstudie Informatiekunde aan Open Universiteit – zijn geen cijfers bekend.

Informatica laat te wensen over

De cijfers zien er bij de opleidingen (Technische) Informatie en Kunstmatige Intelligentie dus heel anders uit. Zo blijkt afstuderen bij de studie Informatica aan de Vrije Universiteit in Amsterdam lastig te zijn. Hier halen veel minder mensen dan gemiddeld – slechts tussen de 21,3 en 35,9 procent - hun opleiding in vier jaar tijd, al zijn er geen exacte cijfers gegeven in de Keuzegids.

Dit geldt ook voor de studie Technische Informatica aan de TU Delft. Studenten geven deze opleiding ook een zeer middelmatige beoordeling in de Keuzegids: op een schaal van 100 wist de studie slechts 54 punten te scoren. Studenten zeggen graag meer feedback en begeleiding van hun docenten te krijgen.

Maar ook bij drie andere Informatica-studies en één andere Technische Informatica-opleiding zijn er meer studenten dan gemiddeld die na vier jaar nog geen diploma hebben. Bij twee Informatica-studies is dit even vaak als gemiddeld en van vier (Technische) Informatica-studies zijn geen cijfers bekend.

Beste AI-opleiding levert weinig diploma’s

Bij de Kunstmatige Intelligentie-opleidingen valt op dat de opleiding met de beste beoordeling ook degene is waar studenten het minst vaak na vier jaar een diploma op zak hebben. Bij de studie aan de Rijksuniversiteit Groningen – die een score van 60 op een schaal van 100 haalde – heeft slechts 21,3 tot 35,9 procent van de ingestroomde vwo’ers de opleiding na vier jaar succesvol afgerond. Toch klagen studenten hier alleen over de praktijkgerichtheid.

Ook bij de Universiteit Utrecht zijn de cijfers niet erg positief. Hier heeft 36 tot 50,5 procent na vier jaar een diploma op zak. Bij de Universiteit van Amsterdam en de Maastricht University ronden evenveel studenten als het gemiddelde binnen deze periode hun opleiding af.

Van drie andere opleidingen, waaronder de nieuwe studie van de Tilburg University, zijn geen cijfers bekend.

Nieuwsgierig waar je als student het beste terecht kunt voor je ICT-opleiding en waar je vooral niet heen moet? AG Connect zette ook op een rij wat de beste en slechtste universitaire opleidingen van 2020 zijn.  

Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
2
Reacties
Zeer Efkjvkgkhjg 29 november 2019 19:21

We hebben het hier over een bachelors, niet over een master, wat gesuggereerd wordt met "Universitaire opleiding".
Als we kijken naar een Master, dan is (cijfers TU Delft), onder de 5% binnen 5 jaar op universitair niveau, rond de 15% binnen 6 jaar etc.
En ja, binnen 4 jaar klaar met je bachelor is makkelijker in sociologie of "management van iets" dan in een echt technisch vak.

Jan van der Zanden 29 november 2019 19:00

Of studenten snel afstuderen zegt toch helemaal niks over of de opleiding goed is? Vreemd artikel. Hoe je perverse prikkels inbouwt met de verkeerde KPI's.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.