Innovatie & Strategie

Windows
München

Afscheid Linux kost München 50 miljoen euro

35.000 gebruikers moeten in 5 jaar over naar Windows 10

© Pixabay CC0 Public Domain,  AlexasFotos
27 november 2017

35.000 gebruikers moeten in 5 jaar over naar Windows 10

München, ooit een zeer groot voorstander van open source, trekt bijna 50 miljoen euro uit voor een grootse migratie van Linux naar Windows 10.

Dat meldt The Register. München werkte 15 jaar lang met Linux, maar een ruime meerderheid van het stadsbestuur van München heeft eerder dit jaar gestemd vóór een migratie naar Windows 10. De stad trekt daar 49,3 miljoen euro voor uit, blijkt nu. De migratie zal naar schatting 5 jaar in beslag nemen.

Dieter Reiter, de burgemeester van München, waarschuwde in 2014 al dat een overstap hoge kosten met zich zou meebrengen. Hij ging toen al uit van 17 miljoen euro. Daarbij waren de kosten voor nieuwe licenties en infrastructuur niet eens meegenomen.

Vanaf Linux, XP en 7

München zal Windows 10 installeren voor zo’n 35.000 gebruikers. Daarvan werken er nu al ruim 10.000 met Windows XP en Windows 7. De meeste kosten gaan in de technische infrastructuur zitten. Zo’n 10 miljoen euro is bestemd voor licenties gedurende 6 jaar. Dat is inclusief 6000 Office-licenties.

München was jarenlang een groot voorstander van open source. In 2004 startte de stad met het project LiMux. De basis daarvan was LiMux, een aangepaste versie van het de Linux-distributie Ubuntu. Die operatie werd in 2013 afgerond. Maar niet iedereen was even tevreden over de opensource-infrastructuur. Men had vooral problemen op het gebied van compatibiliteit. De communicatie met andere instanties, bedrijven en burgers zouden daardoor moeizaam verlopen. Ook zouden ambtenaren ontevreden zijn.

'Makkelijker en goedkoper'

Vooral de grote partijen SPD en CSU waren voorstander van een migratie naar Windows. Anne Hübner, ICT-woordvoerder voor de SPD: “Door deze beslissing zal het makkelijker en goedkoper zijn om software voor de publieke sector op de markt te kopen omdat alles voor Windows is ontwikkeld.”

Lees meer over
4
Reacties
Erwin 10 december 2017 12:03

Hmm.. 35.000 nieuwe PC werkplekken kost al bijna 25 miljoen. En die moesten toch in de komende 5 jaar vervangen worden. Dus er blijft nog ca. 10 miljoen over voor licenties. Zo bezien zijn de migratiekosten 'maar' 10 miljoen.
En de linux desktops handhaven, maar voor specifieke Windows apps een VDI of SBC farm opzetten zal ook z'n prijs hebben. Een Windows 10 VDI licentie is net zo duur als een PC licentie, en voor SBC moet je ook RDP en Citrix licenties kopen, en niet te vergeten de benodigde infrastructuur...
Munchen is er gewoon achter gekomen dat Linux op de desktop echt niet goedkoper is dan Windows, ondanks dat er voor Linux geen licentie (maar zeker wel support/maintenance) kosten zijn.

Peter Diks 04 december 2017 19:50

Wat ik vreemd vind is dat ze toen niet gekozen hebben voor OpenSUSE, een Duits produkt en het best geïntegreerd met Windows.

Bart 02 december 2017 21:51

Heel jammer. Waarom geen gewone Ubuntu desktops en voor de laatste Windows-applicaties zonder webinterface applicatiestreaming,sbc of vdi inzetten.
Voor file, web- en databaseservers zal München vast Linux blijven inzetten- dat is zo'n robuust en open platform...

info 27 november 2017 12:34

Dat lijkt op een monopolie positie voor Microsoft. Werkt Microsoft wel met open standaarden? Jammer, deze stap.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.