Overslaan en naar de inhoud gaan

Afscheid Linux kost München 50 miljoen euro

München, ooit een zeer groot voorstander van open source, trekt bijna 50 miljoen euro uit voor een grootse migratie van Linux naar Windows 10.
Stadsbeeld München
© Pixabay CC0 Public Domain
Pixabay CC0 Public Domain

Dat meldt The Register. München werkte 15 jaar lang met Linux, maar een ruime meerderheid van het stadsbestuur van München heeft eerder dit jaar gestemd vóór een migratie naar Windows 10. De stad trekt daar 49,3 miljoen euro voor uit, blijkt nu. De migratie zal naar schatting 5 jaar in beslag nemen.

Dieter Reiter, de burgemeester van München, waarschuwde in 2014 al dat een overstap hoge kosten met zich zou meebrengen. Hij ging toen al uit van 17 miljoen euro. Daarbij waren de kosten voor nieuwe licenties en infrastructuur niet eens meegenomen.

Vanaf Linux, XP en 7

München zal Windows 10 installeren voor zo’n 35.000 gebruikers. Daarvan werken er nu al ruim 10.000 met Windows XP en Windows 7. De meeste kosten gaan in de technische infrastructuur zitten. Zo’n 10 miljoen euro is bestemd voor licenties gedurende 6 jaar. Dat is inclusief 6000 Office-licenties.

München was jarenlang een groot voorstander van open source. In 2004 startte de stad met het project LiMux. De basis daarvan was LiMux, een aangepaste versie van het de Linux-distributie Ubuntu. Die operatie werd in 2013 afgerond. Maar niet iedereen was even tevreden over de opensource-infrastructuur. Men had vooral problemen op het gebied van compatibiliteit. De communicatie met andere instanties, bedrijven en burgers zouden daardoor moeizaam verlopen. Ook zouden ambtenaren ontevreden zijn.

'Makkelijker en goedkoper'

Vooral de grote partijen SPD en CSU waren voorstander van een migratie naar Windows. Anne Hübner, ICT-woordvoerder voor de SPD: “Door deze beslissing zal het makkelijker en goedkoper zijn om software voor de publieke sector op de markt te kopen omdat alles voor Windows is ontwikkeld.”

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in