Beheer

Security
Radiohead Minidiscs [hacked]

Afpersers hacken Radiohead, maar krijgen niks

Rockband Radiohead brengt oud materiaal uit dat via een hack was gestolen.

© Radiohead
13 juni 2019

Rockband Radiohead brengt oud materiaal uit dat via een hack was gestolen.

"We zijn gehacked vorige week. En iemand heeft Thom's minidisk [sic] archief gestolen van rond de tijd van OK Computer", meldt Radiohead in een Facebook-post. De datadieven zouden zo'n 150.000 dollar hebben geëist om het nooit uitgebrachte materiaal niet publiekelijk vrij te geven. In reactie heeft de rockband de oude muziek zelf uitgebracht, voor een vergoeding die geheel naar een goed doel gaat.

"In plaats van - veel - te klagen of het [de hack - red.] te negeren, brengen we alle 18 uur [aan oude opnames - red.] uit op Bandcamp, ten goede van Extinction Rebellion", vervolgt gitarist Johnny Greenwoud zijn bericht op Facebook. Het gaat om opnames uit de periode 1995 tot ongeveer 1998, die gearchiveerd waren op MiniDisc. Het materiaal is volgens de band zelf "niet heel interessant" en was nooit bedoeld voor publieke consumptie.

Tijdelijke release

Een klein deel van de opnames is twee jaar terug wel uitgebracht: op de cassette bij de 2017-reissue van het klassieke Radiohead-album OK Computer. Die geremasterde uitgave had ook een geheime boodschap 'in 8-bit'. Voor het ontsluiten van deze boodschap (met daarin nóg een Easter egg) was een ZX Spectrum (of emulator van die klassieke computer) nodig.

De release nu van al het gestolen materiaal geldt alleen voor de komende 18 dagen, waarbij de Britse band dan 18 Britse ponden vraagt. Kopers kunnen het aankoopbedrag naar keuze verhogen. De opbrengsten gaan naar Extinction Rebellion, een in oktober vorig jaar opgerichte organisatie die geweldloos protesteert tegen klimaatverandering.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.