Innovatie & Strategie

Governance
Europese Unie

‘Afhankelijkheid Big Tech moet op Europees niveau aangepakt worden’

Experts: Strengere eisen en investeren in eigen bedrijvigheid nodig.

11 maart 2021

De CoronaMelder kreeg in januari te maken met een storing, omdat Google met een probleem kampte. In diezelfde maand bleek dat de Teletekst-app op Android geen updates meer kon krijgen, omdat Google vond dat de app niet aan de voorwaarden van een nieuwsapp voldeed. Deze incidenten maken onderdeel uit van groter probleem op het gebied van afhankelijkheid. De oplossing ligt volgens experts bij Europa.

Wie een app maakt en deze beschikbaar wil maken voor geïnteresseerden, is al snel aangewezen op de app stores van Google en Apple. Wil je de inhoud van je app verversen, dan moet Google daar ook mee akkoord gaan. En wie geld wil verdienen met verkopen in een app, is aangewezen op de betaalsystemen én de heffingen van Apple en Google. Daarmee zijn developers en bedrijven sterk afhankelijk van de twee grote bedrijven.

Bij de CoronaMelder gaat die afhankelijkheid zelfs verder: de app gebruikt een systeem dat door Google en Apple is ingebouwd in Android en iOS. Dat levert problemen op, vertelt professor Peter Boncz van het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) en de Vrije Universiteit. Boncz werkte mee aan de ontwikkeling van de app en is lid van de begeleidingscommissie Digitale Ondersteuning Bestrijding Corona van het ministerie van Volksgezondheid. “Zelfs als Nederland besluit de app uit te schakelen, dan nog zit onderliggende systeem in je telefoon.”

Dat is een probleem, meent hij. “Er zit een infrastructuur achter CoronaMelder die Apple en Google zouden kunnen misbruiken. Je kunt immers zien wie elkaar ontmoet. We moeten waakzaam zijn dat die infrastructuur straks niet misbruikt wordt om nog meer gedetailleerde advertenties voor je te krijgen. Daar zit de Europese burger niet op te wachten.”

De afhankelijkheid op het gebied van apps past in een bredere trend, ziet ook Linda Kool, themacoördinator digitale samenleving bij het Rathenau Instituut. “We zien een groeiende afhankelijkheid van externe partijen ontstaan. Dat zijn vaak de Big Tech-partijen en cloudleveranciers. Dat heeft allerlei nadelen. Als er bij hen iets fout gaat en het werkt niet, dan hebben wij allemaal problemen. Bovendien wordt ook nog steeds veel data in de cloud opgeslagen. Wat gebeurt daarmee? Ook zijn steeds meer organisaties slachtoffers van hacks of ransomware. In diverse rapporten wordt de noodklok geluid dat de digitale wereld onveilig is en er snel iets moet gebeuren.”

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!