Management

Governance
Ferd Grapperhaus

Advies voor Huawei-ban kern 5G-netten toch naar de Kamer

Na protest Kamerleden deelt minister het rapport inlichtingendiensten.

Ferdinand Grapperhaus © Rijksoverheid
9 juli 2019

Na protest Kamerleden deelt minister het rapport inlichtingendiensten.

Het kabinet heeft alsnog een advies van de inlichtingendiensten AIVD en MIVD over het 5G-netwerk naar de Tweede Kamer gestuurd. Volgens Kamerleden had dat al eerder moeten gebeuren.

Minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) schrijft in een begeleidende brief dat de Kamer eerder over de inhoud van het advies is geïnformeerd. Ook is het als vertrouwelijk stuk al eerder naar de Kamerleden gestuurd.

Huawei weren uit de kern 5G

Het gaat om een rapport waarin de inlichtingendiensten het ministerie adviseren Chinese bedrijven als Huawei te weren "uit de kern" van telecomnetwerken.

Het kabinet schreef vorige week strenge eisen te stellen aan telecombedrijven die een gooi doen naar frequenties voor het razendsnelle 5G-netwerk. Maar daarbij werd Huawei niet op voorhand uitgesloten. De inlichtingendiensten onderschrijven de voorgestelde aanpak, aldus de minister.

Kathalijne Buitenweg van GroenLinks noemde het eerder op de dag onaanvaardbaar dat het stuk niet naar de Kamer was gestuurd. Kees Verhoeven van regeringspartij D66 noemde het "raar" dat het rapport de Kamer niet heeft bereikt.

3
Reacties
Peter Selie 09 juli 2019 14:31

Dus nu maar de 5G hardware van Nokia aanschaffen?

cyberiad 09 juli 2019 12:53

Beste Wim, volgens mij zit je op de verkeerde site

Wim de Raadt 09 juli 2019 12:33

Ik vertrouw groen links allaan niet meer kijk maar naar volkert van der G volgens mij indirect werknemer CIA omdat Fortuyn tegen de F22 was. D66 is in mijn ogen net zo een keurig foute partij die als er maar genoeg betaald wordt ook de waarheid manipuleert. Diegen die het harst schreeuwen klopt niet van en na vanochtend heb ik de AIVD en MIVD. Heb ik na vanochtend ook niet meer hoog zitten. In mijn ogen zijn het machteloze administratieve organisaties die zich aan juridische splregels vast houden waar ze de bevolking mee chanteren op verzoek van een opdrachtgever. (Zie publicatie van journalist volkskrant die morgen geblokt wordt. ) Zo wordt misschien een goed goedkoop Chinees 5G Netwerk geweerd omdat net als Huawei en Blackberry de amerikanen in Duitsland met hun spionage apperatuur nie t doorheen kunnen prikken. Dit klinkt voor mij als technische incompetentie

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.