gezondheidszorg

Actieplan tegen bureaucratie in de langdurige zorg

28 augustus 2007

Staatssecretaris Jet Bussemaker van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft vandaag een actieplan gepresenteerd om de administratieve rompslomp in de langdurige zorg flink te verminderen. De bureaucratie in de AWBZ-zorg (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) moet flink omlaag voor cliënten, professionals en zorginstellingen.

In het plan ‘AWBZ: naar eenvoud in uitvoering’ kondigt Bussemaker aan te streven naar 25 procent merkbare vermindering van de regeldruk en bureaucratie. Op een speciale website (regelhulp.nl) komt vanaf half 2008 voor iedereen toegankelijke informatie over zorgvoorzieningen en sociale zekerheid. Cliënten in de AWBZ-zorg (chronisch zieken, gehandicapten en ouderen) kunnen vanaf dat moment via één digitaal formulier meerdere voorzieningen, ook op andere terreinen, tegelijkertijd aanvragen.

De verschillende partijen die cliënten beoordelen op hun zorgbehoefte gaan vanaf januari 2008 samenwerken in één loket. "In de periode 2009-2011 zullen steeds meer cliënten ervaren dat informatie die ze al hebben aangeleverd en onderzoeken die al zijn gedaan opnieuw worden gebruikt door andere indicatiestellers – natuurlijk alleen met hun toestemming", aldus de staatssecretaris in het actieplan.

Voor professionals en zorginstellingen neemt de staatssecretaris een reeks maatregelen om de uitvoering van de AWBZ te vereenvoudigen. Zo wordt het maken van afspraken over het leveren van zorg ontdaan van onnodige bureaucratie. Dat geldt ook voor de controle die instellingen nu ondervinden. Ook de regeldruk wordt aangepakt. Bussemaker: "Regels zullen minder vaak veranderen en als ze veranderen, gebeurt dat meer in samenspraak met professionals. Er komt meer tijd om met nieuwe regels te leren werken."

De staatssecretaris heeft vandaag ook een 'Meldpunt bureaucratie en regeldruk' opengesteld voor professionals en zorgaanbieders. Zij kunnen daar melding doen van onnodige bureaucratie en regels die in de praktijk niet werken. Later dit jaar wordt ook een ‘vliegende brigade’ opgericht, die in het zorgveld gaat bijdragen aan het oplossen en aanpakken van bureaucratieknelpunten. (Ester Schop)

 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!