Acer zoekt zakelijke markt op

26 september 2008
Acer is inmiddels de derde pc-fabrikant ter wereld na Dell en HP. Dat heeft het bedrijf grotendeels te danken aan de overname van de Amerikaanse fabrikanten Gateway en Packard Bell. Die merken zullen voorlopig gewoon blijven bestaan, zij het dat per regio andere namen worden gehanteerd. In de Verenigde Staten en Azië worden producten onder de noemer Gateway op de markt gebracht, in Europa blijft Packard Bell het trendy merk voor de consumentenmarkt.

Acer zet doelbewust in op meerdere merken, ondanks de onvermijdelijke overlap. Packard Bell en Acer blijven bijvoorbeeld hun eigen ontwerpers behouden en zo komt het dat zowel Packard Bell als Acer netbooks of mini-notebooks levert. Met een belangrijk verschil: in Nederland worden de Acer-netbooks binnenkort inclusief UMTS-abonnement verkocht. De gebruiker hoeft alleen maar een simkaart in zijn netbook te steken. “Ieder telecombedrijf wil met ons in zee”, zegt directeur Pauly. “Dat is logisch, want alle telecombedrijven proberen klanten te lokken met netbooks. Wij hebben veel succes gehad met Tele2, dat sinds kort een minilaptop van ons aanbiedt.”

Acer wil met deze producten dieper doordringen tot de kleinzakelijke markt (SOHO en SMB). Daar heeft Acer nog een flinke achterstand in te lopen, want op dit moment levert Acer nog altijd 70 procent van zijn producten aan de consumentenmarkt. Met name de notebookmarkt staat al enige tijd onder druk met sterk dalende prijzen. “Gemiddeld spreek je over 699 euro per notebook, daar zit ook voor de branche nauwelijks nog marge op”, zegt Pauly. “Daarom zijn we ook niet zo ontevreden met die lage dollar. Dat betekent een iets lagere inkoopprijs en een hogere marge voor de detailhandel.”

Acer blijft de consumentenmarkt trouw, maar wil af van het goedkope imago dat het bedrijf jarenlang kenmerkte. Ook om die reden wil het Taiwanese bedrijf zo langzamerhand ‘hogerop’. Pauly sluit niet uit dat het bedrijf straks op grote schaal servers gaat verkopen, samen met opslagtechnologie van HDS. Pauly: “Er is eigenlijk nog maar één markt die we bewust links laten liggen en dat is corporate enterprise. Zeker met de huidige crisis op de financiële markten denken we niet dat we daar veel kunnen bereiken. Bedrijven stellen de aankoop van pc’s en servers uit.” Daar komt bij dat het verkoopkanaal waar Acer gebruik van maakt niet is ingespeeld op corporate-klanten. De kleinzakelijke markt ligt Acer veel beter. Pauly: “We hebben bewezen dat we in korte tijd markten kunnen veroveren. We hebben in drie jaar een top 3-positie in de notebookmarkt verworven. We hebben dezelfde inhaalslag gemaakt met platte monitoren.”

Het bedrijf heeft nu doelbewust op netbooks ingezet omdat deze markt sterk groeiend is. Marktvorser Gartner voorspelt dat alleen al dit jaar wereldwijd tien miljoen exemplaren van netbooks worden verkocht. Het netbook dient als tweede of derde pc. “Voorwaarde is dat je communicatie kunt aanbieden”, zegt Pauly. “Maar ja, mobiliteit wordt de stuwende kracht achter alle ICT-ontwikkelingen.”

De Benelux-organisatie zal de komende maanden overigens worden aangepast. Packard Bell zit nu nog in Nijmegen, maar Pauly sluit niet uit dat de werknemers uiteindelijk naar Den Bosch moeten verhuizen. De backoffice (inclusief callcenter) wordt in elk geval samengevoegd. Eén ding gaat Acer volgens Pauly niet doen: “Directe verkoop zoals Dell houden we bewust buiten de deur, ook voor de zakelijke markt. Ons verkoopkanaal biedt een toegevoegde waarde die we als Acer bij directe verkoop nooit zouden kunnen bieden.”


Crisis laat Acer ongemoeid

Acer verwacht geen onmiddellijke impact van de crisis op de financiële markten, zo vertelde voorzitter J.T. Wang in Boedapest in een videoboodschap. “Mensen kopen nog steeds pc’s voor hun communicatie of ontspanning.” De omzet komt dit jaar mogelijk boven de 20 miljard uit. “We zien geen teruglopende verkopen”, vulde topman Gianfranco Lanci in Boedapest aan. Lanci verwacht dat de verkopen in het derde kwartaal 25 procent hoger liggen dan in het tweede kwartaal. In totaal denkt hij dit jaar dertig miljoen pc’s te verkopen. In 2011 wil Acer zelfs ’s werelds grootste notebookleverancier zijn en als het even kan HP passeren. De groei moet vooral in opkomende landen worden gerealiseerd.
 
Lees het hele artikel
Je kunt dit artikel lezen nadat je bent ingelogd. Ben je nieuw bij AG Connect, registreer je dan gratis!

Registreren

  • Direct toegang tot AGConnect.nl
  • Dagelijks een AGConnect nieuwsbrief
  • 30 dagen onbeperkte toegang tot AGConnect.nl

Ben je abonnee, maar heb je nog geen account? Neem contact met ons op!