Development

Infrastructuur
accu leeg

Accubesparende standaard levert te groot risico

Mozilla en Apple trekken stekker uit energiebesparende maatregel.

© Pixabay CC0 Public Domain
7 november 2016

Mozilla en Apple trekken stekker uit energiebesparende maatregel.

De twee browserproducenten Apple en Mozilla hebben hun steun teruggetrokken voor Battery API, een onderdeel dat de W3C toe heeft gevoegd aan de HTML5-standaard.

Mozilla haalt de mogelijkheid voor apps om de status van de accu uit te lezen weg uit Firefox 52. Ook Apple is van plan de API weg te halen uit Webkit. De inbouw van het hulpmiddel in de Safari-browser is gestaakt.

De Battery-API is bedoeld om apps de mogelijkheid te geven zich aan te passen aan de lading-staat van de accu. Sommige energieslurpende acties worden dan uitgesteld of gestaakt op het moment dat de accu 20 procent of minder van zijn lading heeft.

Het probleem is dat de Battery-API ook privacygevoelige informatie blootgeeft. Dat werd het eerst gesignaleerd door International Association for Cryptologic Research  (IACR) in 2015 (pdf). Op basis van de karakteristieken van de accu - een soort vingerafdruk - kan surfgedrag en app-gebruik worden gekoppeld aan een specifieke smartphone. Onlangs nog werd op een conferentie gedemonstreerd hoe de informatie relatief simpel met een paar scripts uit de smartphone kan worden verkregen.

Mozilla heeft nu besloten de Battery API te verwijderen uit de komende versies van Firefox, te beginnen met versie 52, meldt een van de auteurs van het IACR-document in een blog. Apple is ook van plan de api te verwijderen uit Webkit, de lay out engine voor het renderen van webpagina's in browsers.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.