Beheer

Personal Tech
De annoncering van de iPhone 7

Accu iPhone 7 kan de concurrentie niet aan

Niet alleen bij bellen en internetten, ook bij video blijven iPhones achter

Phil Schiller annonceert de iPhone 7 © Apple
4 oktober 2016

Niet alleen bij bellen en internetten, ook bij video blijven iPhones achter

Uit een test van het Engelse Which? blijkt, dat de iPhone 7 wel degelijk last heeft van de nogal krap bemeten oplaadbare batterij. Drie ook geteste concurrenten presteren alle drie beter.

Which? testte behalve de iPhone 7 ook de HTC 10, de LG 5 en de Samsung Galaxy S7 op een eigen 3G-netwerksimulator. Tegen alle drie deze concurrenten legt de iPhone 7 het af. Met name bij bellen is de iPhone 7 relatief kwistig met energie. Na 712 minuten bellen is de accu leeg. Dat klinkt niet slecht, bijna 12 uur bellen. Maar met de slechtst presterende concurrent bel je twee keer zo lang: met de Samsung Galaxy S7 kun je 1492 minuten bellen op één acculading, met de LG G5 1579 minuten en met de HTC10 1859 minuten.

Ook bij internetten legt de iPhone 7 het af tegen de concurrenten, al zijn de verschillen minder groot. Met de iPhone 7 kun je 615 minuten internetten, de LG G5 houdt het 25 minuten langer vol, de Samsung Galaxy S7 een uur en 2 minuten en de HTC10 2 uur en 55 minuten. De verschillen verwonderen de redactie van Which? Niet. Met 1960 mAh is de accu van de iPhone 7 relatief klein bemeten – de HTC 100 heeft er één van 3000 mAh – en dat vertaalt zich onherroepelijk in snellere uitputting.

Niet representatief

De test van Which? is niet echt representatief voor wat mensen met hun smartphone doen. Met name het ontbreken van een meting van de prestaties bij video bekijken en audio beluisteren schuurt. Maar ook bij testen die dichter aanschurken tegen wat mensen met hun smartphone doen, scoren de accu’s van de iPhone 7-modellen niet goed. YourTechGuide bijvoorbeeld zet de iPhone 7 in zijn test van de prestaties bij het bekijken van video’s op YouTube via wifi op een 25e plaats, met nog niet de helft van de speelduur per acculading van de Samsung Galaxy S7. YourTechGuide testte ook de iPhone 7 Plus met zijn accu van 2900 mAh. Die komt niet verder dan een 14e plaats.

Opmerkelijk genoeg presteerde de Plus-versie van de iPhone 7 op deze test aanmerkelijk slechter dan de Plus-versie van de iPhone 6. De laatste staat tweede in de lijst met een speelduur van 6 uur 52 minuten, De iPhone 7 Plus komt niet verder dan 4 uur 46 minuten. De 4 uur die de iPhone 7 haalt, is dan wel weer beter dan wat de iPhone 6 presteerde. Die kwam niet verder dan 3 uur en 20 minuten.

In kringen van iPhone-afficionados klinkt steeds vaker de verzuchting dat het wel lijkt of critici alles aangrijpen om de iPhone zwart te maken – en nu dus de gebruiksduur van de accu. Die verzuchting is in zoverre terecht dat een smartphone meer is dan de accu, en dat de iPhone 7 voldoende te bieden heeft om van te genieten.

Maar dat doet niets af aan de validiteit van de kritiek op de accu. Uit meerdere onderzoeken is de afgelopen jaren gebleken dat een lege accu voor smartphonegebruikers de absolute horreur is, en dat een langere gebruiksduur per acculading bovenaan het wensenlijstje staat. Als de concurrenten op dat vlak te ver gaan uitlopen, krijgt Apple daar zeker last van.

Lees meer over
9
Reacties
Gman 09 oktober 2016 10:30

Vreemde test; zie het als vergelijking bij auto's met een tank van 30 liter en een van 50 liter, tja dan blijkt die van 50 liter langer door te rijden

Luc 04 oktober 2016 13:40

Ik ken zat mensen die een overstap gemaakt hebben van Apple naar Samsung. Ze komen gillend terug naar Apple omdat Samsung en android het toch net niet is ... En een ontplofte accu? Hij zat nog in de doos en wat er precies mee gebeurd is weet men nog niet. Feit is dat de klant meteen een nieuwe kreeg van Apple.

GM 04 oktober 2016 13:05

"Een" van de redenen waarom ik zit te twijfelen tussen een Apple en Samsung smartphone.

Hans van der Meer 04 oktober 2016 12:35

Naar mijn idee mag de iPhone worden uitgerust met een betere accu: mijn 'oude' iPhone 5C is zojuist ontploft, met dank aan de accu. Ik hoop dat die van de 7 toch echt beter is...

Johan 04 oktober 2016 12:23

@Ruurd, dan heb je zeker geen kinderen. Zij kunnen uren achtereen naar Youtube/Netflix kijken, ook op een iPhone.....

Peter 04 oktober 2016 12:16

Hoi Ruurd, Er is ondertussen ook al de eerste Accu van de iPhone 7 geploft.

Ruurd 04 oktober 2016 12:12

En bovendien. Welke halve gare idioot gaat hele speelfilms lopen kijken op zijn telefoon? Lekkere test die echt representatief is voor wat de meeste mensen doen met hun telefoon...

Ruurd 04 oktober 2016 12:10

Maar goed. De accu's van de iPhone7 hebben één ontegenzeggelijk groot voordeel. Ze ontploffen niet.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.