Beheer

Security
cyberaanval

ABN Amro smeedt coalitie tegen cybercriminaliteit

ABN Amro neemt het voortouw voor een samenwerking van grote Nederlandse bedrijven tegen digitale dreigingen.

© CC0 Pixabay.com,  geralt
13 mei 2019

ABN Amro neemt het voortouw voor een samenwerking van grote Nederlandse bedrijven tegen digitale dreigingen.

Christian Bornfeld, chief innovation & technology officer bij ABN Amro, heeft vandaag de CISO's van bedrijven uit uiteenlopende branches uitgenodigd voor een overleg dat moet leiden tot een gezamenlijk optreden tegen de dreigingen.

Bornfeld doet zijn ideeën over het opwerpen van een gemeenschappelijke beschermingswal vanochtend uit de doeken in een interview met het Financieele Dagblad. Het is niet de bedoeling dat alleen grote bedrijven van het initiatief profiteren. De uitwerking moet uiteindelijk ook doorsijpelen naar kleinere ondernemingen en zelfs particulieren.

Concrete stappen zijn nog niet te verwachten. Daarvoor is de top vandaag een belangrijke voorbereidende stap. Het doel is om in het bedrijfsleven een stuctuur in het leven te roepen die het uitwisselen van kennis en ervaringen sterk verbeterd.

Criminelen delen beter gegevens

Volgens Bornfeld hanteren  cybercriminelen al langer een kennisuitwisselingsstrategie bijvoorbeeld rond de kwetsbaarheden in software. Een telecombedrijf zou bijvoorbeeld gelijk de bank moeten alarmeren wanneer vreemde datastromen naar de betaalapp gaan.

Bornfeld heeft een aantal bedrijven bijelkaar gebracht. Deelnemers komen onder meer van Ahold Delhaize, de Volksbank, KPN en Stedin, een van de beheerders van het energienetwerk.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.