Loopbaan

Carriere
Programmeur

Aantal werkenden met ICT-beroep in 2020 toegenomen

Kwart ICT'ers werkte bij bedrijf dat NOW-regeling gebruikte. 

2 maart 2021

Kwart ICT'ers werkte bij bedrijf dat NOW-regeling gebruikte. 

Het aantal werkenden binnen de ICT-sector is in 2020 ondanks de coronacrisis flink toegenomen. In het vierde kwartaal van 2020 waren er 30.000 meer werkende ICT'ers dan een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.

Het CBS heeft onderzocht hoe de beroepsbevolking er tijdens de coronacrisis uitzag. Daarbij keek het onder meer naar de in- en uitstroom op de arbeidsmarkt en naar de krimp en groei van de werkzame beroepsbevolking. Uit het onderzoek blijkt dat de werkzame beroepsbevolking met een ICT-beroep in 2020 flink is gestegen. 

Binnen de sector was echter ook sprake van baanverlies, constateert het CBS. In het tweede kwartaal van 2020 verloor 2,1% van de ICT'ers zijn werk, een halve procentpunt meer dan een jaar eerder. In die periode vond volgens het CBS in alle beroepen een piek plaats wat betreft baanverlies. Daarnaast waren er veel IT'ers die in het tweede kwartaal hun baan konden houden door de steunmaatregelen van de overheid. 23% van de werkende ICT'ers werkte in het tweede kwartaal van 2020 bij een bedrijf dat gebruikmaakte van de eerste NOW-regeling. 

Ook zelfstandigen hadden in april 2020 last van de coronacrisis: zelfstandige ICT'ers werkten toen 3,2 uur minder per week dan in dezelfde maand een jaar eerder. 13,9% van de zelfstandige ICT'ers maakte in het tweede kwartaal gebruik van de Tozo-uitkering van de overheid. 

Lees meer over
Lees meer over Loopbaan OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.