Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal werkenden met ICT-beroep in 2020 toegenomen

Het aantal werkenden binnen de ICT-sector is in 2020 ondanks de coronacrisis flink toegenomen. In het vierde kwartaal van 2020 waren er 30.000 meer werkende ICT'ers dan een jaar eerder. Dat blijkt uit onderzoek van het CBS.
Programmeren
© Shutterstock.com
Shutterstock.com

Het CBS heeft onderzocht hoe de beroepsbevolking er tijdens de coronacrisis uitzag. Daarbij keek het onder meer naar de in- en uitstroom op de arbeidsmarkt en naar de krimp en groei van de werkzame beroepsbevolking. Uit het onderzoek blijkt dat de werkzame beroepsbevolking met een ICT-beroep in 2020 flink is gestegen.

Binnen de sector was echter ook sprake van baanverlies, constateert het CBS. In het tweede kwartaal van 2020 verloor 2,1% van de ICT'ers zijn werk, een halve procentpunt meer dan een jaar eerder. In die periode vond volgens het CBS in alle beroepen een piek plaats wat betreft baanverlies. Daarnaast waren er veel IT'ers die in het tweede kwartaal hun baan konden houden door de steunmaatregelen van de overheid. 23% van de werkende ICT'ers werkte in het tweede kwartaal van 2020 bij een bedrijf dat gebruikmaakte van de eerste NOW-regeling. 

Ook zelfstandigen hadden in april 2020 last van de coronacrisis: zelfstandige ICT'ers werkten toen 3,2 uur minder per week dan in dezelfde maand een jaar eerder. 13,9% van de zelfstandige ICT'ers maakte in het tweede kwartaal gebruik van de Tozo-uitkering van de overheid. 

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in