Management

Procesmanagement
De Belastingdienst.

'Aantal systemen Belastingdienst zijn end of life'

Het gaat om applicaties van PowerBuilder die op achtergrond draaien, "maar dat maakt ze niet minder cruciaal".

Een kantoor van De Belastingdienst in Leeuwarden. © Flickr/Wikimedia Commons. Marvin Jansen van der Sligte
26 september 2017

Het gaat om applicaties van PowerBuilder die op achtergrond draaien, "maar dat maakt ze niet minder cruciaal".

De Belastingdienst werkt met versies van PowerBuilder die 'end of life' zijn. Dat bevestigt een woordvoerder van de Belastingdienst aan AG Connect.

Eerder zei de woordvoerder dat de Belastingdienst werkte met 'systemen ouder dan Cobol', maar dat bleek niet te kloppen. Bepaalde applicaties voor procesondersteuning zijn gemaakt met PowerBuilder. "Die raken op een gegeven moment ‘end of life’ en moeten gemoderniseerd worden", zegt de woordvoerder. Volgens hem gaat het niet om applicaties om documenten mee af te handelen, maar om applicaties die op de achtergrond draaien. "Dat maakt ze overigens niet minder cruciaal", stelt hij.

Zwaar verouderd

Vorige week zei staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën nog tegen De Telegraaf dat de fiscus werkt met systemen in een computertaal die niet meer bestaat, dat klopt dus niet helemaal. Wel werkt de Belastingdienst dus met zwaar verouderde systemen. In de begroting heeft de overheid 75 miljoen als buffer vrijgemaakt voor de Belastingdienst, maar het is niet gezegd dat dat geld naar ICT gaat.

Volgens Wiebes wordt er jaarlijks al 500 miljoen geïnvesteerd in ICT, stelt hij in het Telegraafartikel. Die 500 miljoen gaat naar onderhoud en niet naar nieuwe projecten. Het ICT-systeem van de Belastingdienst wordt vernieuwd, maar die vernieuwing vindt in kleine stukjes plaats. Deze zomer onthulde de Volkskrant al dat de fiscus werkt met computersystemen die zo oud zijn dat ze de belastinginning in gevaar brengen. 

Meer weten?

Altijd op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws? Volg ons op Twitter, like ons op Facebook of abonneer je op onze nieuwsbrief.

Lees meer over Management OP AG Intelligence
3
Reacties
Erwin 26 september 2017 16:29

PowerBuilder was er ietsje eerder nog: PowerBuilder Version 1.0 went into official release in July of 1991 (bron: http://www.lannigan.org/powersoft_powerbuilder_history.htm). En COBOL-60 zag het levenslicht in 1959. Wat niet wil zeggen overigens dat de belastingdienst nog COBOL-60 draait. Dat kan best COBOL_74 of COBOL-85 zijn. EN daar zijn zeker niet veel, maar zeker nog wel een aantal programmeurs voor te vinden. Daarbij, als de code zijn werk doet, dan is daar niet veel onderhoud aan nodig. Belastingregels van 1990 toepassen op oude data kan prima met code uit 1990. Wat veel meer geld kost is al die code, al die belastingregels en dergelijke converteren naar iets moderns, en dan ook de data die er achter zit converteren. Daar zit de grootste kostenpost. Onderhoud is dan vaak goedkoper dan conversie. Daar komt bij dat bij gebrek aan documentatie of commentaar in de code, het erg lasting kan zijn precise uit te pluizen wat de code nou eigenlijk doet. Destijds werd er veel spaghetti geprogrammeerd, en door veelvuldig aanpassen van de code aan nieuwe regels is de code vaak niet meer dat wat er gedocumenteerd is.

Van Zanten 26 september 2017 12:32

Wiebes gaf aan dat er gewerkt wordt met een computertaal die al niet meer bestaat (dat is wat anders dan een taal die niet bestaat...) en bedoelde een taal die inmiddels 'obsolete' is en die inmiddels bijna niemand meer kent maar waar ook geen ontwikkelomgeving (meer) voor is. Dit zijn vaak leverancierspecifieke talen uit de jaren 60 en 70. Daar zijn er overigens velen van.

Sander van der Linden 26 september 2017 12:22

Hier klopt weinig van. PowerBuilder stamt uit 1992, een RAD tool, nu in eigendom van SAP. Cobol stamt ergens uit de jaren ‘60. Die ‘woordvoerder’ is blijkbaar geen persoon met enige IT kennis.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.