Beheer

Security
Ransomware.

Aantal slachtoffers ransomware gestegen

Aantal mensen dat slachtoffer is geworden van ransomware gestegen, vooral ziekenhuizen kwetsbaar.

Ransomware © CC0 Pixabay,  HypnoArt
26 juni 2017

Aantal mensen dat slachtoffer is geworden van ransomware gestegen, vooral ziekenhuizen kwetsbaar.

Het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van een ransomware-aanval is vorig jaar gestegen met 11,4 procent. Dat meldt de NOS op basis van statistieken van de virusscanner van Kaspersky.

Volgens de NOS kwamen 2,5 miljoen gebruikers van Kaspersky tussen april vorig jaar en maart 2017 ransomware tegen. De antivirussoftware wist in die gevallen een succesvolle aanval te voorkomen. In 2016 kwam Kaspersky 2,3 miljoen keer ransomware tegen. Het is onduidelijk hoe vaak de aanvallen wel succesvol waren. Het aantal ransomware-aanvallen op mobiele telefoons en tablets nam het afgelopen jaar wel af met 4,6 procent.

WannaCry

WannaCry, het ransomwarevirus dat recentelijk over computers raasde, komt overigens niet voor in de top-10 van meest voorkomende ransomware-aanvallen van Kaspersky.

TeslaCrypt-ransomware is het populairst, bij die variant worden de bestanden versleuteld en pas vrijgegeven als de gebruiker 500 dollar betaald.

Vooral ziekenhuizen kwetsbaar

Vooral Nederlandse ziekenhuizen zijn kwetsbaar voor ransomware-aanvallen. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen in de afgelopen drie jaar met deze aanvallen te maken hebben gehad.

In één van de ziekenhuizen werden 75 computers besmet. De ziekenhuizen maken bijna dagelijks back-ups en betaalden daardoor geen losgeld – ze verloren bij de aanvallen vaak maar een beetje informatie. Bij één ziekenhuis waren er als gevolg van de aanval vertragingen op de polikliniek.

Windows XP

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen pleit voor meer investeringen in digitale beveiliging. De voorzitter van de Vereniging zegt tegen de NOS dat ICT-beveiliging door kostenbesparing naar de achtergrond is verdwenen.

Uit de rondgang blijkt dat veertien van de 25 ondervraagde ziekenhuizen nog gebruik maakt van Windows XP, daarvoor zijn geen updates beschikbaar meer. Maar doordat de ziekenhuizen gebruik maken van verouderde medische apparatuur kunnen ze niet updaten naar een nieuw systeem. Deze apparatuur kan namelijk alleen draaien op Windows XP.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.