Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal slachtoffers ransomware gestegen

Het aantal mensen dat slachtoffer is geworden van een ransomware-aanval is vorig jaar gestegen met 11,4 procent. Dat meldt de NOS op basis van statistieken van de virusscanner van Kaspersky.
© CC0 Pixabay
CC0 Pixabay

Volgens de NOS kwamen 2,5 miljoen gebruikers van Kaspersky tussen april vorig jaar en maart 2017 ransomware tegen. De antivirussoftware wist in die gevallen een succesvolle aanval te voorkomen. In 2016 kwam Kaspersky 2,3 miljoen keer ransomware tegen. Het is onduidelijk hoe vaak de aanvallen wel succesvol waren. Het aantal ransomware-aanvallen op mobiele telefoons en tablets nam het afgelopen jaar wel af met 4,6 procent.

WannaCry

WannaCry, het ransomwarevirus dat recentelijk over computers raasde, komt overigens niet voor in de top-10 van meest voorkomende ransomware-aanvallen van Kaspersky.

TeslaCrypt-ransomware is het populairst, bij die variant worden de bestanden versleuteld en pas vrijgegeven als de gebruiker 500 dollar betaald.

Vooral ziekenhuizen kwetsbaar

Vooral Nederlandse ziekenhuizen zijn kwetsbaar voor ransomware-aanvallen. Uit een rondgang van de NOS blijkt dat zeker vijftien Nederlandse ziekenhuizen in de afgelopen drie jaar met deze aanvallen te maken hebben gehad.

In één van de ziekenhuizen werden 75 computers besmet. De ziekenhuizen maken bijna dagelijks back-ups en betaalden daardoor geen losgeld – ze verloren bij de aanvallen vaak maar een beetje informatie. Bij één ziekenhuis waren er als gevolg van de aanval vertragingen op de polikliniek.

Windows XP

De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen pleit voor meer investeringen in digitale beveiliging. De voorzitter van de Vereniging zegt tegen de NOS dat ICT-beveiliging door kostenbesparing naar de achtergrond is verdwenen.

Uit de rondgang blijkt dat veertien van de 25 ondervraagde ziekenhuizen nog gebruik maakt van Windows XP, daarvoor zijn geen updates beschikbaar meer. Maar doordat de ziekenhuizen gebruik maken van verouderde medische apparatuur kunnen ze niet updaten naar een nieuw systeem. Deze apparatuur kan namelijk alleen draaien op Windows XP.

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in