Overslaan en naar de inhoud gaan

Aantal meldingen internetfraude verdrievoudigd

Waardoor het aantal meldingen zo is gestegen, is niet helemaal duidelijk. Volgens een woordvoerder van de helpdesk "blijkt dat opsporingsinstanties er niets mee doen, zo horen we van politie en van de melders. En fraudeurs weten dat’’. Ook weten mensen de helpdesk beter te vinden, vermoedt hij.
Business
Shutterstock
Shutterstock

In 22.000 gevallen ging de melding over phishing: via een e-mail proberen aan bank- en identiteitsgegevens te komen. De overige 6000 meldingen hadden betrekking op zogenoemde voorschotfraude.

Daarbij gaat het om mooie beloftes, zoals een winstgevende zakendeal, een gewonnen loterij, een voorgespiegelde relatie via een datingsite of een mogelijke erfenis waarvoor eerst onkosten moeten worden gemaakt, zo stelt de organisatie.

Het gaat om veel geld

In sommige gevallen raken slachtoffers vele honderdduizenden euro’s kwijt. Een uitschieter was een makelaar uit het oosten van het land die 86.000 euro verloor aan een ‘miljoenenproject’ in Zuid-Afrika, waar hij twee keer naartoe reisde.

De fraudehelpdesk denkt overigens slechts 10 procent van de oplichtingszaken aangemeld te krijgen. "Uit onderzoek blijkt dat de meeste mensen geen melding maken van oplichtingspraktijken. Of zij schamen zich voor hun naïviteit of het bedrag dat ze zijn verloren is relatief klein.’’

Volgens de helpdesk lijken mensen beter te weten wat phishing is en minder vaak in dat soort fraude te trappen. Verhoudingsgewijs trappen er nog wel veel mensen in voorschotsfraudes als datingfraude en erfenisfraude, zo stelt de organisatie.

Gerelateerde artikelen
Gerelateerde artikelen

Reacties

Om een reactie achter te laten is een account vereist.

Inloggen Word abonnee

Bevestig jouw e-mailadres

We hebben de bevestigingsmail naar %email% gestuurd.

Geen bevestigingsmail ontvangen? Controleer je spam folder. Niet in de spam, klik dan hier om een account aan te maken.

Er is iets mis gegaan

Helaas konden we op dit moment geen account voor je aanmaken. Probeer het later nog eens.

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in

Maak een gratis account aan en geniet van alle voordelen:

Heb je al een account? Log in