Beheer

Security
malware

Aantal malware-meldingen explosief gestegen na terugkomst op werkvloer

Acht keer meer malware gedetecteerd dan tijdens intelligente lockdown.

© CC0
27 oktober 2020

Acht keer meer malware gedetecteerd dan tijdens intelligente lockdown.

Het aantal meldingen van malware op bedrijfsnetwerken is na een daling in de intelligente lockdown explosief gestegen toen werknemers weer teruggingen naar kantoor. Dat meldt cybersecurity-organisatie Tesorion. Volgens het bedrijf betekent deze stijging dat apparaten die voor thuiswerken zijn gebruikt veel malware hebben opgelopen.

Toen de intelligente lockdown in maart dit jaar van start ging, daalde het aantal malware-detecties op de vier miljoen apparaten van klanten van Tesorion naar ongeveer 600 per maand. Maar in mei maakte het aantal meldingen een explosieve stijging door. In alleen al die maand werden 4.000 malware-incidenten gedetecteerd. In juni ging het zelfs om 5.000 incidenten.

De pieken vallen samen met het moment dat werknemers weer zo nu en dan teruggingen naar kantoor. Tesorion stelt dat veel gebruikers thuis geen goede beveiligingsmaatregelen hebben, waardoor malware-infecties niet werden opgemerkt. Op het moment dat werknemers teruggingen naar kantoor en het apparaat verbinding maakte met het bedrijfsnetwerk, kon de malware via het apparaat het netwerk binnendringen. Een vergelijkbare piek was in september 2019 zichtbaar, toen de zomervakantie afgelopen was en scholieren en studenten weer terugkwamen.

Grote problemen

Onopgemerkte malware kan voor flinke problemen zorgen in een bedrijf, zegt Ernst Veen, product manager bij Tesorion. “In veel bedrijfsnetwerken hebben apparaten toegang tot alle omringende apparaten. Dit geeft hackers en malware alle vrijheid en gelegenheid om andere apparaten te detecteren en besmetten. Zo kan één apparaat dat tijdens het praktisch onbeschermd thuiswerken besmet is geraakt, de gehele organisatie platleggen wanneer het weer in het bedrijfsnetwerk komt.”

Veen raadt dan ook aan om een netwerk te segmenteren, waardoor eventuele dreigingen minder schade aanrichten. Ook adviseert hij alert te blijven op phishing-acties en werknemers hierover te onderwijzen. “Het aantal phishing-acties is toegenomen, wat uiteindelijk bijdraagt aan het piekaantal malware-incidenten. Voor de komende thuiswerkperiode is het dus ook van groot belang dat de awareness van de medewerkers wordt verhoogd als het om phishing gaat.”      

Lees meer over
Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.