Loopbaan

Carriere
werkloos

Aantal IT’ers in de WW nauwelijks afgenomen

Minieme krimp op maandbasis, ook afname op jaarbasis beneden het gemiddelde.

© Pixabay
24 april 2019

Minieme krimp op maandbasis, ook afname op jaarbasis beneden het gemiddelde.

Het aantal IT’ers in ons land met een WW-uitkering is in maart van dit jaar nauwelijks afgenomen ten opzichte van februari. Dat blijkt uit recente cijfers van UWV.

Uit de ‘Nieuwsflits arbeidsmarkt maart 2019’ blijkt dat er eind maart 5.963 IT’ers stonden ingeschreven bij de uitkeringsinstantie voor een WW-uitkering. Dat waren er in februari ongeveer evenveel – te weten 5.970. Dat komt neer op een lichte afname van 0,1%, terwijl de gemiddelde afname over alle beroepsgroepen in maart 2,2% was.

Ook op jaarbasis nam het aantal lopende WW-uitkeringen in de ICT minder hard af dan gemiddeld. Voor de ICT berekende UWV een afname van 13,6% ten opzichte van maart 2018, terwijl dat voor heel Nederland neerkomt op een krimp van 18,2%.

Overigens daalde het aantal WW-uitkeringen de afgelopen maand voor alle beroepsgroepen. De afname was het grootst voor de commerciële, pedagogische en technische beroepen (-22%). Op jaarbasis was de afname het grootst in de bouw (-30%) en in de zorg en welzijn (-24%)en detailhandel (-24%).

Verdeling per leeftijdscategorie

De kleinste groep per leeftijdscategorie als het gaat om lopende WW-uitkeringen is in de ICT nog altijd die van beneden de 27 jaar. In deze categorie gaat het maar om 273 WW-uitkeringen. Voor de groep 27 tot 50 jaar ligt het aantal IT’ers met WW op 2.579 en de allergrootste groep is nog altijd die van 50-plussers met 3.111 WW-uitkeringen.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden er 1.873 nieuwe WW-uitkeringen aan IT’ers verstrekt. Dat is 1,5% minder dan in het eerste kwartaal van 2018. Het aantal beëindigde WW-uitkeringen nam in de eerste drie maanden van 2019 af met 8,8% tot 1.793. De meeste uitkeringen werden beëindigd wegens het verstrijken van de maximale duur (cumulatief ging het om 730 ww-uitkeringen). Het aantal beëindigde ww-uitkeringen wegens werkhervatting voor IT’ers bedroeg in het eerste kwartaal 624. Dat is bijna 20% minder dan in de eerste drie maanden van 2018.

Lees meer over
2
Reacties
Henk van Boeijen 25 april 2019 08:29

@Antoine Aarts:
Hoe goed een economie ook draait, er zullen altijd werklozen zijn, in welke sector dan ook. Voor een deel is dat frictiewerkloosheid. Dit zijn de mensen die net van een opleiding komen of die kort werkloos zijn. (Bijvoorbeeld, werkgever gaat failliet en het duurt een paar maanden om een nieuwe geschikte baan te vinden.)

Verder is er natuurlijk een grote groep die weliswaar een ICT-opleiding heeft afgerond of ICT op de CV heeft staan, maar die feitelijk onbemiddelbaar is. Daar kunnen allerlei redenen voor zijn, maar reken er maar op dat in de beroepsgroepen waar extreem veel vraag naar is iedereen die maar enigszins presteert ook snel aan de slag kan zijn.

Antoine Aarts 24 april 2019 13:13

Hoe kan dit zijn, terwijl ik als ICT'r zie dat om mij heen vrachtwagens vol ICT'rs vanuit buitenland op basis van Kenniswerkersregelingen (dus 30% belastingkortingen !!!!!!!!!! + nog veel meer) worden binnengereden. Dit geld ook voor mensen uit belgie, duitsland, polen, italianen etc. Ik zou zeggen investeer dan in die ICT'r van 50+ (ook eigen verantwoordelijkheid) zodat die duurzaam uit de WW blijft. Het is echt te krom voor woorden dat mensen met gelijke werk om mij heen veel minder belasting betalen, scheelt 10 duizenden euro's per jaar !!! 7 of 5 jaar lang.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.