Loopbaan

Carriere
Vacature

Aantal IT-vacatures trekt weer aan na dip door coronacrisis

Aantal vacatures blijft nog wel onder niveau van begin 2020. 

15 juli 2020

Aantal vacatures blijft nog wel onder niveau van begin 2020. 

Er is weer meer werk op de IT-arbeidsmarkt, blijkt uit de halfjaarlijkse arbeidsmarktrapportage van IT-detacheerder iSense en cijfers van het UWV. Sinds maart was er sprake van een dip, als gevolg van de coronacrisis. Maar in juni steeg het aantal vacatures weer. Toch blijft dit wel onder het niveau van begin 2020. 

Begin dit jaar waren er maar liefst 11.019 vacatures bij werkgevers, stelt iSense in zijn arbeidsmarktrapportage. Maar dat niveau was ook het hoogste van het jaar. In februari was er al sprake van een lichte afname, al was er ook toen met 9.715 openstaande vacatures nog erg veel werk. Daarna was er snel sprake van een flinke dip, met in mei een dieptepunt van 7.144 IT-vacatures. 

Het UWV constateert in een analyse op werk.nl eenzelfde soort dip. In de tweede helft van mei was het aantal openstaande online IT-vacatures bij het UWV namelijk 30 procent lager dan in de eerste maanden van 2020. 

Meer dan in 2019

Maar er is nu dus sprake van een omslag, signaleert iSense in zijn rapport. In juni waren er namelijk 7.201 openstaande vacatures, wat er iets meer zijn dan in mei. En iSense zegt ook zelf te merken dat de markt weer aantrekt. "Zo horen we bijvoorbeeld in gesprekken met onze klanten dat zij de komende periode weer meer personeel gaan aannemen en inhuren. Er is dus reden voor optimisme richting de toekomst", vertelt Marco Berkhout, managing director bij de detacheerder. 

Bovendien doet de markt het nog altijd beter dan in de eerste helft van 2019, stelt iSense. In de eerste helft van 2020 was namelijk sprake van een groei van 3 procent in het aantal vacatures ten opzichte van de eerste zes maanden van 2019. Zelfs in maart, toen de lockdown inging, waren er meer vacatures dan in dezelfde maand vorig jaar, namelijk 3,11 procent meer.

Softwareontwikkelaars blijven in trek

Volgens iSense is sprake geweest van een daling in het aantal vacatures voor alle functiegroepen in IT. Maar de daling verschilt wel flink per functiegroep. Telecom- web- en gebruikersondersteuning-technici werden het hardst geraakt, terwijl softwareontwikkelaars veel minder last hadden van de dip. In het eerste kwartaal van dit jaar nam het aantal vacatures voor softwareontwikkelaars nog toe met ruim 7 procent, terwijl de vraag in het tweede kwartaal met 21 procent daalde.

Overigens zijn het vooral de hbo'ers en mbo'ers die last hebben van de verminderde vraag naar IT'ers. In het eerste kwartaal waren er nog ruim 50.000 IT-vacatures voor hbo's, maar in het tweede kwartaal waren dat er meer dan 10.000 minder. Voor mbo'ers is er sprake van een verschil van ongeveer 5.000 vacatures. De hoeveelheid vacatures op wo-niveau blijft echter relatief stabiel. 

Verder valt op dat er vooral in Drenthe, Groningen en Limburg sprake is van een afname in het aantal IT-vacatures. In Drenthe nam het aantal vacatures met ruim 43 procent af, in Limburg is sprake van een daling van bijna 33 procent. Dat staat in schril contrast met Flevoland en Gelderland, waar de daling in het aantal vacatures op minder dan 20 procent uitkwam. 

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.