datalek

Aantal datalekken met 15 procent gestegen

Gemalto publiceert nieuwste Breach Level Index

20 september 2016

Gemalto publiceert nieuwste Breach Level Index

Beveiliger Gemalto heeft zijn jongste index van datalekken gepubliceerd, waaruit blijkt dat het aantal gevallen van ongewild gegevensverlies ten opzichte van een jaar geleden met 15 procent is gestegen. Wereldwijd ging het in de eerste 6 maanden van dit jaar op 974 gevallen.

Het echte aantal kan hoger zijn, omdat niet zeker is dat ieder datalek ook inderdaad wordt gemeld. De 974 gevallen waar Gemalto weet van heeft waren goed voor 554 miljoen records die op straat waren komen te liggen.

Gemalto houdt een cumulatief overzicht bij van alle gesignaleerde datalekken en geeft daar meteen aan om hoeveel verloren records het gaat. Sinds 2013, het begin van de telling, zijn al meer dan 4,8 miljard records in verkeerde handen gevallen.

Identiteit

Dit jaar hadden de verdwenen records vooral betrekking op identiteitsdiefstal. Dit was het geval in 64 procent van alle lekken, zo meldt Gemalto. In dezelfde periode een jaar eerder was identiteitsdiefstal in 53 procent van het totaal de aanleiding voor het verdwijnen van data. De datalekken werden ook vooral door buitenstaanders veroorzaakt, want slechts 31 procent van de lekken ontstond door malversaties van binnen uit.

"We hebben gemerkt dat hackers nog steeds gebruik maken van gebrekkige beveiliging. Ze jagen op laaghangend fruit om zo gevoelige gegevens buit te kunnen maken", zegt Jason Hart, Vice President en Chief Technology Officer for Data Protection bij Gemalto.

De meeste datalekken kwamen voor in Noord-Amerika (79 procent), Europa staat op de tweede plaats met 9 procent en Azië bezet plaats drie met 8 procent.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.