Innovatie & Strategie

Netwerken
Netwerk overbelast

Aanslag van wifi op Ethernet gepareerd

70 miljoen kilometer kabel gaat langer mee dankzij nieuwe Ethernet-standaard.

© Shutterstock
28 september 2016

70 miljoen kilometer kabel gaat langer mee dankzij nieuwe Ethernet-standaard.

De IEEE heeft een nieuwe Ethernetspecificatie geratificeerd. Daarmee wordt Ethernet over bestaande Cat5e- en Cat6-kabels 5 maal zo snel. En dat voorkomt kostbare investeringen.

De nieuwe standaard 802.3bz specificeert transmissiecapaciteiten van 2,5 en 5 gigabit per seconde. Dat is niet de hoogste transmissiecapaciteit over Ethernet. De 10GBase-T-standaard specificeert hoe snelheden van 10 gigabit per seconde gehaald kunnen worden. Die standaard was echter in eerste instantie gericht op het verbinden van switches en routers. Daar is de verkeersintensiteit door de concentratie van verkeersstromen hoger. Voor 10GBase-T is speciale bekabeling van hoge kwaliteit nodig (Cat6a en 7), die daardoor ook duurder is.

Vorige standaard 17 jaar oud

Voor de verbindingen binnen kantoor- en fabrieksomgevingen werd 1 gigabit per seconde lange tijd voldoende geacht – de standaard 1000Base-T daarvoor werd al in 1999 vastgesteld. Met de opkomst van draadloze netwerken begint dat echter steeds meer te piepen. Achter de Access Points waar smartphones, tablets en laptops hun werklast afleveren aan het vaste net, wordt 1 gigabit per seconde een heuse bottle-neck. De eerstvolgende stap - implementatie van een 10GBase-T-netwerk - is echter vaak geen optie, omdat daarvoor de bekabeling moet worden aangepast, met kabels van categorie 6a of 7 danwel glasvezelkabel. Dat is een kostbare aangelegenheid, als het al mogelijk is. Wereldwijd ligt er opgeteld 70 miljard meter Cat5e- en Cat6-kabel, telde Cisco, en zijn er zeker 1,3 miljard aansluitingen op Cat5e en Cat6-netwerken.

De 802.3bz-standaard biedt een oplossing door te specificeren hoe je 2,5 en 5 Gigabit per seconde kunt pompen door kabels met kwaliteitsniveau 5e en 6 zonder in te leveren op de afstand die je kunt overbruggen. De standaard is in slechts twee jaar gerealiseerd.

Kleine aanpassing nodig in al verkochte apparaten

Een aantal leveranciers, verenigd in de NBase-T Alliance, had al een voorschot op de nieuwe standaard genomen. Er zijn dus al producten op de markt die de hogere doorvoersnelheid realiseren. Volgens de NBase T Alliance zijn inmiddels al ruim een poorten aangesloten op 2,5 en 5 Gbps-switches. Die producten zullen nu wel aangepast moeten worden, maar dat is volgens de NBase T Alliance een kwestie van een kleine software-upgrade.

Dat de technologie nu gestandaardiseerd is, zal volgens de NBase-T Alliance wel een enorme impuls aan de markt geven. Volgend jaar zullen naar verwachting van de alliantie 3 miljoen poorten van de snellere Ethernet-standaard worden voorzien.

Lees meer over
Lees meer over Innovatie & Strategie OP AG Intelligence
1
Reacties
Anoniem 28 september 2016 12:29

Dat is grappig. Precies wat ik 25 jaar geleden al riep en enkele jaren terug nog beschreef: http://www.haroldhalewijn.nl/2011/09/07/fiber-to-the-home-niet-nodig/
Er ligt zo veel koper kabel dat er telkens weer nieuwe modulatie technieken zullen worden uitgevonden om data in steeds hogere snelheden over die kabel te kunnen sturen.

Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.