Aanklacht tegen HP, Hurd wegens ontslag

13 augustus 2010
Een boze aandeelhouder heeft de directieraad van HP en Mark Hurd een proces aan gedaan. Bij de afhandeling van het conflict met Mark Hurd en diens daaropvolgende ontslag, heeft de directieraad zijn plichten ten opzichte van de aandeelhouders verzaakt en een te hoge ontslagvergoeding toegekend, luidt samengevat de aanklacht.

De rechtszaak is aangespannen door Brockton Contributory Retirement System uit naam van HP; onder Amerikaans recht kunnen aandeelhouders een derde voor de rechter dagen, als het bedrijfsbelang dat volgens hen vraagt. Eventuele schadevergoedingen vloeien in zo’n zaal dan ook in de kas van het bedrijf.

Brockton Contributory Retirement System meent dat de directieraad de kwestie Hurd niet goed heeft aangepakt. De pensioenuitvoerder valt er met name over dat de aandeelhouders niet tijdig over de gang van zaken zijn geïnformeerd.

De directieraad begon al in juni een onderzoek naar aantijgingen van een freelance-medewerkster, die beweerde dat Hurd haar sexueel had lastiggevallen. Dat leidde uiteindelijk vorige week tot de val van Hurd, hoewel de aantijgingen van de klaagster – Jodie Fisher – bij het onderzoek geen stand hielden. Maar de directieraad vond bij zijn onderzoek wel foutieve declaraties van Hurd, en meende ook dat hij een te nauwe persoonlijke band met Fisher had onderhouden.

Direct na de bekendmaking van het  vertrek van Hurd verloor het aandeel HP een dikke 7 procent aan waarde. Daarmee ging voor alle aandeelhouders tezamen een kleine 8 miljard dollar in rook op. Sindsdien is de koers wel wat opgekrabbeld, maar het verlies is op dit moment nog steeds bijna 6 procent ten opzichte van de koers vlak voor de bekendmaking van Hurds vertrek. Hoe groot het verlies van Brockton Contributory Retirement System is, is niet bekend.

Daarnaast valt de pensioenuitvoerder ook over onderdelen van de vertrekregeling die met Hurd is getroffen. Die regeling, die afhankelijk van de bron 28 tot 35 miljoen dollar waard is, is groter dan waar Hurd gezien zijn contract recht op heeft, luidt de klacht.

Via de rechter wil Brockton Contributory Retirement System het betwiste deel van de vertrekregeling terugvorderen; Hurd is ook partij gesteld in de aanklacht. Van de directieraad wil Brockton Contributory Retirement System schadeloosstelling; tevens is een boete op zijn plaats, stelt de aanklacht. De directieraad telt 10 personen. De in Nederland meest bekende is Marc L. Andreessen, die destijds Netscape oprichtte.

Lees meer over
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.