Beheer

Security
stemmen

Aangiftes na cyberaanvallen op stemwijzers

Kieskompas, StemWijzer en VluchtelingenWerk stappen naar politie.

16 maart 2017

Kieskompas, StemWijzer en VluchtelingenWerk stappen naar politie.

Ook VluchtelingenWerk Nederland heeft besloten aangifte te doen van een cyberaanval, die mogelijk verband houdt met de verkiezingen. Eerder besloten Kieskompas en ProDemis, de organisatie achter de StemWijzer, al om naar de politie te stappen.

VluchtelingenWerk plaatste op 1 maart een stemwijzer op de eigen website en kreeg vrijwel direct daarop te maken met een flinke toestroom in het dataverkeer. Toen deze week naar buiten kwam dat er ook cyberaanvallen op de StemWijzer en Kieskompas hebben plaatsgevonden, hakte de organisatie gisteren de knoop door om naar de politie te stappen. Na 1 maart hebben zich bij VluchtelingenWerk overigens geen cyberaanvallen meer voorgedaan.

 

 

 

NCSC in actie

Dinsdag en woensdag werden de servers van de digitale stemhulpen Kieskompas en StemWijzer herhaaldelijk met zo veel dataverkeer bestookt, dat ze regelmatig onbereikbaar waren. Vanwege de aanhoudende cyberaanvallen kwam het Nationaal Cyber Security Centre (NCSC) dinsdagavond in actie.

Wie er achter de aanval zit is nog niet bekend. Eerder zei een woordvoerster van ProDemos al dat ze gaan uitzoeken wie achter de aanval zit. Duidelijk is wel dat de websites vooral te lijden hadden van verkeer uit het buitenland.

Extra servers

De aanval op de StemWijzer en Kieskompas kwam voor veel twijfelende kiezers uiterst ongelegen. Volgens de woordvoerster van StemWijzer maakten op de vooravond van de parlementsverkiezingen in 2012 ieder uur tienduizenden mensen gebruik van de website. ProDemos had dinsdagochtend uit voorzorg extra servers geïnstalleerd. Dat moest voorkomen dat een grote toestroom van internetters tot problemen zou leiden. Tegen de DDoS-aanval viel volgens de woordvoerster echter weinig te beginnen.

Lees meer over Beheer OP AG Intelligence
Reactie toevoegen
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.